so., 9. listopad 2019 15:16

VÝSTAVA: Labyrint informací a ráj tisku

Novinářství je také řemeslo Novinářství je také řemeslo Zdroj: Fotoarchiv Národního muzea
Praha - K výročí 300 let od prvního vydání periodických novin v českém jazyce vznikla ve spolupráci Národního muzea a Unie vydavatelů výstava, která se věnuje historii tištěných novin a časopisů. Tato výstava probíhá od 17. října do 21. ledna příštího roku v Historické budově Národního muzea.

Výstava provází vývojem žurnalistiky z hlediska technologického, zároveň ukazuje, jakým způsobem na noviny působila politika a proměna společnosti. Výstavu doplňují glosy, které návštěvníkům zprostředkovávají pohled na dané období či téma. K vidění jsou zde i dobové předměty z 19. století, například nejstarší české či německé noviny, stůl Karla Havlíčka Borovského z let působení v Národních novinách, osobní věci Václava Matěje Krameria. Z éry novodobých dějin si zde návštěvníci mohou prohlédnout třeba počítač používaný v první redakci Blesku (1992). Expozice je průvodcem od nejstarších dějin žurnalistiky až po její dnešní podobu.

Profesionalita, rozmanitost obsahu, popularita názorů a důvěryhodnost informací, to jsou hlavní devízy, kterými se tisk vyznačuje. Tyto hodnoty je potřeba nadále zachovávat a rozvíjet pro udržitelnost vydavatelského odvětví," uvedl Petr Marek, předseda správní rady Unie vydavatelů.

Každý pátek je skupinám středoškoláků přístupná úniková hra Fakescape, jejímž cílem je vzdělávání v oblasti mediální gramotnosti. Hra vznikla pod taktovkou studentů politologie z Masarykovy univerzity v Brně, kteří s touto hrou navštěvují střední školy po celé České republice.

Zobrazeno 1526 krát
Naposledy upraveno: út., 12. listopad 2019 20:22
Pro psaní komentářů se přihlaste