po., 16. květen 2011 10:47

Zápory státních maturit zas a znovu

Jak již víme, stát dosáhl svého a určil mantinely. Po nekonečných diskuzích a přípravách byla „zkouška dospělosti“ v nové podobě zavedena na českých středních školách. Poprvé v historii běží právě v těchto květnových dnech. Nutno dodat, že ani intenzivní protesty studentů, které předcházely jejímu definitivnímu schválení, nezabraly, a „křest ohněm“ každého z nich nemine. Školy definitivně ztratily dosavadní volnost ve skladbě maturitních zkoušek. Stále se přitom objevují další a další kostlivci ve skříni spojení s touto razantní změnou v českém školství.

Konkrétně v tomto roce se odehrává tzv. náběhová fáze státní maturity, obsahuje několik úlev oproti její konečné podobě, která vejde v platnost v roce 2012. Složitý koncept státních maturit s sebou nese mnohá úskalí a způsobuje v zaběhnutém systému ohromné zmatky.

Čerstvě vypluly na povrch potíže s nečekanými náklady za velké množství spotřebovaného papíru, o kterém informuje dnešní MF DNES. I tonerů do tiskáren není ve školách zdaleka nazbyt. Zkoušky tento element výrazně prodražuje. Pro 98 tisíc maturantů bude zapotřebí potisknout zhruba 11 milionů stran kancelářského papíru. Například student maturující z francouzštiny musí mít k dispozici 150 listů se zadáním otázek, z nichž si vytáhne pouze dva. Zbytek listů jde do sběru, protože každý obsahuje unikátní kód, který má zabránit možným podvodům.

U ostatních předmětů je situace obdobná. Administrativní náročnost státních maturit dává zabrat i učitelům, kteří například po vyzkoušení každého studenta z angličtiny musí třikrát vyplnit totožný formulář. Střední školy si oprávněně stěžují, že většinu peněz, které na maturity dostaly, a z nichž musí pokrýt i odměny pro členy maturitních komisí, utratí jen za papír a tisk. Naopak výrobci kancelářského papíru a tonerů do tiskáren prožívají doslova žně.

Zdroje:

http://domaci.eurozpravy.cz/skolstvi/27663-statni-maturity-se-prodrazi-skoly-potisknou-miliony-papiru-a-hned-je-vyhodi/

http://m.ihned.cz/c4-10029970-51774280-700000_pdadetail-statni-maturity-v-praxi-olympiada-v-byrokracii-a-tisice-stran-papiru

Fotozdroj: http://www.zapnimozek.cz/wp-content/uploads/Pixmac000047471723_E.jpg

Zobrazeno 2530 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:41

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste