so., 19. březen 2016 18:58

Zdeněk Svěrák oslaví osmdesátiny s Obecnou školou napříč kontinenty

ČR - Scénárista, dramatik, herec a hudební textař Zdeněk Svěrák oslaví 28. března osmdesáté narozeniny. U příležitosti jeho jubilea se bude po celém světě promítat remasterovaná verze filmu Obecná škola, ke kterému napsal scénář. Snímek uvidí i v Austrálii, Izraeli nebo na Bali. „Čeští diváci tak oslaví napříč poledníky a rovnoběžkami tátovy narozeniny,“ řekl Svěrákův syn Jan, který promítání připravil.

Jan Svěrák oslovil české komunity za všech kontinentů světa a podařilo se mu domluvit tři desítky projekcí. „Vím, že tatínek nechce pořádat žádnou velkolepou oslavu, protože by se styděl. Má však tisíce diváků a posluchačů, kteří si oblíbili jeho filmy a písně, a jejich radost by pro něj byla největším dárkem,“ vysvětlil.

Obecná škola je pro otce a syna Svěrákovi srdeční záležitostí. Film z roku 1991 nominovaný na Oskara líčí dětství Zdeňka Svěráka na poválečném pražském předměstí. Zároveň jde o první snímek, na kterém se společně podíleli. Jeho nová verze prošla řadou úprav. Snímek se přepsal do digitální podoby a vyčistil se obraz i zvuk. Režisér Jan Svěrák si však na rozdíl od běžného restaurování filmů dovolil i další drobné zásahy, jako ubrání zrnění v podexponovaných záběrech či stabilizování neklidných jízd.

Zdeněk Svěrák je autorem mnoha filmových scénářů, například k snímkům Vrchní prchni, Kolja nebo Vesničko má středisková. S Ladislavem Smoljakem vytvořil postavu fiktivního vynálezce Járy Cimrmana a sepsal patnáct divadelních scénářů. S hudebníkem Jaroslavem Uhlířem složil a nazpíval na 400 písní. Svěrák je zároveň autorem tří povídkových knih a jeho herecké role jsou v mnoha filmech a divadelních hrách pro diváka nezapomenutelné.

Zobrazeno 1744 krát
Naposledy upraveno: út., 12. březen 2024 18:28
Pro psaní komentářů se přihlaste