čt., 7. březen 2024 11:53

Policisté zadrželi šestnáct lidí podezřelých ze zdravotnické korupce

Policie ČR Policie ČR Zdroj: Pixabay
V neděli 18. února policisté zadrželi šestnáct lidí, kteří jsou podezřelí z ovlivňování veřejných zakázek na zdravotnický materiál. Pachatelé operovali hned v několika českých městech včetně Prahy.

„Osoby měly podle našich závěrů nejméně od poloviny roku 2022 až do současnosti v Praze, Ústí nad Labem, Jihlavě a dalších místech České republiky, ale i v zahraničí, soustavně a dlouhodobě manipulovat zadávání veřejných zakázek na zejména zdravotnický materiál, a to nejméně v případě zadavatele a odběratele společnosti Krajská zdravotní, a.s. a Nemocnice Jihlava, příspěvková organizace, ve prospěch preferovaných a předem určených dodavatelů,“ uvedl v oficiální zprávě policejní tiskový mluvčí Jaroslav Ibehej,

Vyšetřovatelé zjistili, že ze zločinu profitovali konkrétní dodavatelé řečeného zdravotnického materiálu, kteří díky pachatelům získávali ohromné množství těchto zakázek. Pachatelé samozřejmě za svoji činnost dostávali tučné odměny. To se ukázalo při následných domovních prohlídkách, kterých kriminalisté provedli celkem třicet sedm. U podezřelých se našlo přes sedm milionů korun v hotovosti. Policisté skupinu již nějaký čas sledovali a po dlouhém shromažďování důkazů je 18. února zadrželi. Celkem jich bylo šestnáct, pouze deset však bylo nakonec obviněno. Teď jim hrozí až šestnáct let za mřížemi.

Ovlivňování a manipulování s veřejnými zakázkami je v Česku již dlouhodobým problémem, který soustavně postihuje téměř všechny kraje. Například v listopadu 2023 způsobila v olomouckém kraji podobná skupina škodu zhruba padesát milionů korun, když po dobu dvou let ovlivňovala zakázky na dopravní stavby. Policisté tehdy obvinili celkem třináct osob, mezi nimiž byl například náměstek hejtmana Michal Zácha, ředitel krajské správy silnic David Štěpánek nebo významný podnikatel Robert Knobloch, který byl však následně propuštěn z vazby. K dalšímu podobnému odhalení došlo na Brněnsku v červnu 2022, kdy policisté zadrželi a následně obvinili čtyři muže, kteří dva roky manipulovali zakázkami na stavební materiál tak, aby se k nim nedostaly jiné, než předem vybrané firmy. Zakázky měly celkovou hodnotu sto sedmdesát milionů, z čehož si pachatelé účtovali tři miliony. Ty byly nalezeny při následných domovních prohlídkách. 

 

Zobrazeno 82 krát
Naposledy upraveno: pá., 8. březen 2024 20:53
Pro psaní komentářů se přihlaste