čt., 21. březen 2024 00:13

Cestovatelská přednáška na Univerzitě Palackého tentokrát otevřela okna do severního Vietnamu, Laosu a Kambodže

Přednáška na přírodovědecké fakultě UPOL Přednáška na přírodovědecké fakultě UPOL Zdroj: Facebookový profil - Tomáš Štěpán - Poliho trip
Cestovatelský pondělek na přírodovědecké fakultě přinesl výlet do exotických krajin ve východní Asii. Tento koncept se koná každé pondělí v semestru a mohli jsme si společně už „zacestovat“ například do Mongolska, Mexika nebo Maroka.

Přednášku vedl zkušený cestovatel Tomáš Štěpán, který sdílel veškeré zážitky i nepříjemnosti, které ho na cestě potkaly. Ke každé zemi měl přichystané fotografie a videa, skrze ně pak všechno častokrát vtipně dovysvětlil. Bylo tak možné přes plátno a projektor poznat místní obyvatele, kulturu nebo zvyky.

„Nejsilnějším momentem pro mě bylo navštívení horské školy ve Vietnamu, kde jsem viděl, v jakých podmínkách se děti učí, že nosí ušmudlané a otrhané oblečení ale i tak se dokážou smát a být šťastné,“ říkal Štěpán. Během vyprávění jsme si všichni postupně uvědomili, že bychom měli být vděčnější za věci, které bereme jako samozřejmost.

„Zažil jsem spoustu věcí, na které budu dlouho a rád vzpomínat,“ dodal. Mezi ně patří potápění s velrybím žralokem, největším žijícím žralokem na světě nebo procházení se na pláži osvětlenou planktonem. Nejvtipnějším zážitkem pro něj byla dlouhá cesta do sloní stanice s nečekaným závěrem. Chtěl si slony vyfotit s melounem, který vezl celou tu cestu na skútru, ale dříve, než je stihl vyfotit, sloni meloun snědli.

V přednášce jsme se toho také mohli hodně dozvědět o jídle, protože Štěpán, jak sám tvrdí vyzkoušel snad úplně všechno. To se mu vymstilo hned po příletu, protože několik dnů měl střevní problémy. Do publika dal kolovat hadí pálenku z kobry, která se v Asii vyrábí a dá se koupit na hadích farmách. Do Česka ji propašoval jen náhodou, protože je zakázáno věci tohoto typu vyvážet. Na ulici se setkal se street foodem, který není ani zdaleka takový jako u nás. Místní jim nabízeli smažené tarantule, psí i kočičí maso nebo slimáky. „Jedí tam snad úplně všechno, co se hýbe,“ úsměvně dodal Štěpán.

Zabrousil také do vážnějších témat a ukazoval fotky z muzea genocidy v Kambodži, kde vládl nejkrutější diktátor světa Pol Pot, vůdce Rudých Khmerů (kambodžských komunistů). „Byl to pro mě srovnatelný zážitek z koncentračního tábora v Osvětimi, ne-li horší,“ dodal Štěpán. Ze dne na den Pol Pot nastolil nejtvrdší komunistický režim, z veřejných škol se staly věznice a ze vzdělaných lidí jejich vězni. Tvrdá diktatura trvala 3 roky a vyvraždil přibližně 3 miliony lidí.

Zobrazeno 314 krát
Naposledy upraveno: čt., 21. březen 2024 14:09

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste