čt., 15. duben 2021 16:04

Podvodní spiknutí aneb už nikdy nepozřete rybu

Pláže plné odpadků, které moře vyvrhlo. Značnou část odpadu tvoří rybářský materiál Pláže plné odpadků, které moře vyvrhlo. Značnou část odpadu tvoří rybářský materiál Zdroj: pexels.com
Nedávno vyšel na Netflixu dokument Seaspiracy, který vyvolal hodně pozitivních i negativních reakcí. Autor filmu Ali Tabrizi oznámil, že už nikdy nebude jíst žádné vodní živočichy. Otázkou ale zůstává, zdali stačí, aby se lidé zřekli rybího masa? Tento problém stále zůstává mnohem větší.

Dokument Seaspiracy poukazuje na škody, které páchá globální rybářský průmysl a má katastrofální dopad na naše oceány. Stal se tak pochopitelně kontroverzním. Seaspiracy pojednává o tom, jakým procesem musí ryby a jiné mořské plody projít, aby nám mohly skončit na talíři. Každý, kdo tento film viděl, může s jistotou říci, že to není nic příjemného. Bohužel je to realita.
Je třeba podotknout, že jíst mořské plody není ten nejzásadnější problém. Pro planetu a naši budoucnost by samozřejmě bylo lepší, kdyby se obecně snížila konzumace živočišných výrobků, ale všechny problémy to nevyřeší.

Při masivním rybolovu se do síti často dostávají i želvy, žraloci a jiná zvířata, která pro rybáře nejsou v tu chvíli důležitá. Jejich záchrana je ale časově náročná a finančně nákladná, takže tato zvířata končí mrtvá, i když by vůbec nemusela. Komerční rybolov už ale dávno není jen o rybách, které jíme. Zabíjejí se také delfíni, jakožto konzumenti ryb v oceánech, protože se spousta společností řídí pravidlem, že pokud se vyhubí delfíni, zbude víc pro nás. Obrovské množství delfínů tak zahyne zbytečně. Žraločí ploutve jsou pro rybáře taky velkým lákadlem, protože za ně pak dostávají hodně peněz. Neuvěřitelně mnoho žraloků tedy zemře jen proto, že jsou jim odebrány ploutve a se zbytkem masa se už nic nedělá – zase by to bylo finančně a časově nákladné.

Mikro plasty jsou ve vodách také obecně známým problémem. Spousta lidí se snaží žít více ekologicky, nepoužívají plastová brčka a sáčky, což je samozřejmě dobře. Málo kdo ale ví, že 40 % odpadu v oceánech tvoří právě rybářské sítě a zbylý odpad z rybaření. V dnešní době trpí 40 % mořských savců a 50 % ptactva pozřením mořského odpadu, které se pro ně následně může stát smrtelným. Pokud si tedy sečteme živočichy, kteří umírají pro naši konzumaci a ty, kteří umírají v důsledku rybolovu, zjistíme, že v oceánech nezůstává skoro žádný neohrožený druh.
Ve výsledku snížení konzumace mořských plodů sice může planetě a vodám pomoct, ale hlavním problémem je právě komerční rybolov. Společnost Greenpeace chystá webinář Jak chránit oceány i v Česku?, který povede Jan Freidinger, expert na oceány v české pobočce Greenpeace. Webinář proběhne za týden 22. 4., je zdarma a bude prostor také na dotazy.

Zobrazeno 112 krát
Naposledy upraveno: čt., 15. duben 2021 17:51

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste