so., 17. duben 2010 14:53

18.4. Mezinárodní den památek

Tento víkend čeká návštěvníky hradů, zámků i jiných památek po celé republice nemalé zpestření.  Někde dostanou lidé slevu ze vstupného, jinde se budou moci podívat do míst, která jsou běžně veřejnosti nepřístupná. Přichystány budou i zábavné programy pro děti a dospělé. Turistům se otevřou i mnohé kostely, v některých jsou připraveny historické přednášky.

Mezinárodní den památek se slaví již od roku 1984 z rozhodnutí UNESCO a připadá vždy na 18. dubna. Letos tento den vyšel na neděli, a tak se na většině památek speciální akce vztahují na oba víkendové dny, tedy i na 17. dubna. Letošní téma je Dědictví zemědělské kultury. Ale ne všude se celosvětovým tématem nechali inspirovat. Den památek se slaví kvůli zviditelnění tématu kulturního dědictví, především jeho ochrany, pro nejširší veřejnost.

V Olomouci v tomto týdnu navíc probíhá Academia film Olomouc (AFO) a jeho akreditovaní účastníci mají možnost využít bezplatnou prohlídku města. Pokud jste na AFO ještě nezavítali, máte poslední šanci to napravit a akreditovat se do dnešní půl desáté večerní. Na mezinárodní den památek se pak můžete na dvě hodiny svěřit do rukou odborníka, který Vás provede městem a seznámí Vás s jeho historií. Nedělní sraz je ve 13:00 na nádvoří konviktu – Uměleckého centra Univerzity Palackého.

na mapě: http://www.olomouc.com/mapa/index.php?mapy[getid]=537

http://www.npu.cz/

http://www.afo.cz/

 

 

 

Zobrazeno 2577 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:38
Pro psaní komentářů se přihlaste