čt., 9. březen 2023 09:34

A co že je to ten gamebook?

ilustrační foto ilustrační foto Zdroj: foto: Doubravka Koláčková
Ostravské nakladatelství Mytago ve spolupráci s internetovým obchodem imago vyhlásilo soutěž o nejlepší gamebookovou povídku. Informace o soutěži najdete na webových stránkách. Gamebook neboli herní kniha je specifický druh knihy, kdy je autorem nabídnuto čtenářovi několik možných konců, ke kterým lze dojít na základě jeho rozhodnutí. Čtenář může ovlivňovat děj příběhu, a tak si „hrát“ s knihou. Gamebookový boom nastal v druhé polovině 20. století současně s vývojem videoher a byl proti nim levnější alternativou. Mezi nejznámější tituly patří například série Fighting Fantasy. Dnes už gamebooky takový rozmach nepociťují.

Internetový obchod imago společně s nakladatelstvím Mytago vyhlásilo soutěž o nejlepší gamebookovou povídku. Soutěž byla vyhlášena první únorový den a texty můžete odevzdávat až do 30. června na emailovou adresu pořadatelů. Informace o soutěži najdete na webových stránkách. A co že je to vlastně ten gamebook?

Gamebook: Hraní nebo čtení?
Hrací kniha splňuje do určité míry podmínky obou oblastí jak hry, tak knihy. Jednak může čtenář zasahovat do příběhu, čímž se napodobuje prostředí dnes nám nejznámějších počítačových her, jednak se ale stále jedná o několik verzí jednoho psaného příběhu, tudíž se gamebook stále drží tradice psané literatury.

Gamebook, neboli v českém překladu hrací kniha, je druh literatury, ve které může čtenář ovlivnit vývoj, a to buď vlastní volbou nebo například náhodným hodem kostky. Pokaždé má tak kniha jiný děj a konec, který se odvíjí na základě rozhodnutí, které čtenář udělá.

Autor mu dává na výběr z několika možností. Sám čtenář si z nich vybere jednu možnost a podle dalších instrukcí pokračuje v příběhu tam, kam ho odkáže kniha. Možnosti jsou samozřejmě omezené podle toho, kolik jich autor v knize nabízí, takže verzí příběhu ani konců není nekonečný počet.

Co bylo dříve, hra nebo kniha?
V druhé polovině 20. století začínal vývoj počítačových her. Ty byly ještě stále v plenkách, a tak u nás nebyly mnohdy dostupné a pokud ano, tak ne pro každého byly cenově přívětivé. Gamebook se stal ideální náhražkou, jelikož jste nemuseli disponovat celým počítačem a k tomu ještě hrou, nýbrž stačila tužka, guma a kniha. Herní charakter ale neztratil.

Herní knihy bývají nejčastěji psány ve fantasy nebo sci-fi žánru. Za úspěšné, alespoň ve své době, lze považovat například sérii Lone Wolf od Joe Denvera nebo sérii Fighting Fantasy.
Za první český gamebook bývá považován Na rozkaz krále od Ljuby Štíplové. A že vám jméno to nic neříká? Vzpomeňme si třeba na Čtyřlístek, jehož je spoluautorkou.

Staly se gamebooky už jen hezkými vzpomínkami?
Přesto, že na první dojem se může zdát, že herní knihy jsou zajímavým nápadem, což nepochybně ve své době byly, dnes jsou pro mnohé spíše nostalgickou vzpomínkou. Společně s technologickým rozmachem počítačových her se však odsunuly do pozadí. Nezodpovězenou otázkou zůstává, zdali herní knihy ještě čeká nějaký rozmach nebo už se na dobro staly jen starými relikviemi v literatuře.

Stejně bychom se ale mohli pozastavit nad výdrží klasické papírové knihy, která přežila všechny své zdánlivé technologické nástupce jako například knižní čtečky. I přes levnější dostupnost e-knih, existují spousty lidí, kteří na čtení z papíru nedají dopustit, ba dokonce tvrdí, že ji za svítící obrazovku nikdy nevymění. Gamebook si tohle kouzlo ve většině případů neudržel, a tak se budeme muset nechat překvapit, zda se někdy vrátí do „módy“ jako retro kousky šatníků. Fantazie a rozvoj kreativity se ale rozhodně tomuto fenoménu upřít nedá.

Zobrazeno 343 krát
Naposledy upraveno: út., 14. březen 2023 08:53
Pro psaní komentářů se přihlaste