pá., 5. listopad 2021 20:44

Absolvent Právnické fakulty Univerzity Palackého a náměstek primátora Martin Major byl zvolen do postu poslance

Martin Major byl až dosud spojen především s komunální politikou. To se nyní mění. Martin Major byl až dosud spojen především s komunální politikou. To se nyní mění. Zdroj: Facebook Martina Majora
Po dvou dekádách práce v komunální politice Martin Major postoupil na politickém žebříčku. Práce ho čeká v Praze a Olomouci zároveň.

Po výhře koalice SPOLU ve volbách do poslanecké sněmovny se díky druhému místu na kandidátní listině stal Martin Major poprvé poslancem. „Děkuji za důvěru, díky které jsem získal poslanecký mandát. Máte mé slovo, že v poslanecké sněmovně udělám skutečně všechno, co budu považovat za správné a dobré jak pro tuto zemi, tak i pro náš region,‘‘ vyjádřil se na svém facebookovém profilu.

Stále však zastává pozici náměstka primátora a má na starosti odbor investic, ochrany a dopravního a územního rozvoje města Olomouce. V okolí hanácké metropole je velice aktivní. Prosazuje zlepšení a ulehčení života obyvatel Olomouckého kraje hlavně snahou o zefektivnění dopravy, což znamená, že chce prosadit dokončení spojení severu a jihu kraje. V jeho programu je i zlepšení zdravotní péče v oblasti modernizace technologií a udržení mladých profesionálů v místních nemocnicích. Podpořit chce i péči o kulturní dědictví, ve které vidí naději na zvýšení cestovního ruchu, ale i zkrášlení kraje.

S novým mandátem v poslanecké sněmovně se Martinu Majorovi rozšíří jak povinnosti, tak i možnosti kariérního růstu. Jak s touto situací naloží zatím neví. Na řešení svých dvou funkcí se chce domluvit se zastupitelstvem města. „Dopředu jsem říkal, že si myslím, že jsem nasbíral spoustu zkušeností z komunální politiky. Vím, co tento kraj potřebuje a budu se získat maximum pro náš region v poslanecké sněmovně,“ zakončil Martin Major po deník Idnes.

Martin Major byl v minulosti podezříván z pochybných transakcí s financemi
Zpravodajský portál iDNES se ale například zabýval nejistým původem prostředků, za které si koupil parcelu, kde chce postavit rodinný domek a garáž. Dohromady mezi lety 2011 a 2014 vynaložil na nemovitosti téměř 4,2 milionu korun. V odpovědi na dotaz, z jakých zdrojů nákupy financoval Martin Major pouze pro média iDNES a Aktuálně sdělil: „Veškeré zákonem uložené informační povinnosti jsem splnil a informace jsem uvedl v souladu se zákonem o střetu zájmů v čestném prohlášení.“

Jeho jméno je spojováno i s kauzou Vidkun, ve které policie stíhala bývalého olomouckého hejtmana a člena České strany sociálně demokratické (ČSSD), Jiřího Rozbořila, olomouckého policejního ex-náměstka Karla Kadlece a vlivného podnikatele Ivana Kyselého kvůli podezření, že si sdíleli informace z trestních spisů a využívali je k posílení svého vlivu. Martin Major v kauze figuroval v roli svědka, kvůli informacím, které mu zprostředkovaně poskytl jeden z obviněných.

Životopis
Martin Major v Olomouci vyrůstal a chodil zde na základní školu i gymnázium. Po složení maturitní zkoušky Majora přijali na Právnickou fakultu Univerzity Palackého v Olomouci. Jako absolvent vysoké školy se roku 2007 stal doktorem práv a poté pracoval jako advokát. Již na vysoké škole se zajímal o regionální a komunální politiku. Roku 2002 kandidoval do Zastupitelstva města Olomouce a následně do Zastupitelstva Olomouckého kraje. Roku 2006 se začal profesionálně věnovat politice, kdy se po výhře v komunálních volbách za Občanskou demokratickou stranu (ODS) stal náměstkem primátora a později i primátorem Olomouce.

Zobrazeno 703 krát
Naposledy upraveno: so., 6. listopad 2021 13:17
Pro psaní komentářů se přihlaste