út., 1. květen 2018 10:13

Academia film Olomouc letos lámal rekordy. Dorazilo více než 7000 diváků

AFO 2018 letos navštívilo více než 7000 diváků AFO 2018 letos navštívilo více než 7000 diváků Zdroj: www.afo.cz
Olomouc – Letošní 53. ročník mezinárodního festivalu populárně-vědeckých filmů Academia film Olomouc přilákal do Olomouce více než 7000 diváků. Tím festival překonal loňský rekord, kdy na festival dorazilo zhruba o 1400 diváků méně. Mezi návštěvníky nejvíce bodoval dokumentární film o bioložce a odbornici na chování šimpanzů Jane Goodallové z produkce National Geographic.

Přehlídka populárně-vědeckých filmů Academia film Olomouc (AFO) odstartovala v úterý 24. dubna a trvala celých šest dní až do neděle 29. dubna. Letošní ročník se nesl ve znamení vysoké návštěvnosti, která byla mnohem vyšší než loni. „AFO dosáhlo jednoho ze svých naprostých vrcholů, přehlídku navštívilo víc než 7000 divaček a diváků a více než 500 českých a zahraničních hostů. Festival letos dokonale naplnil svou filozofii a vůbec poprvé ve své historii se stal živoucím manifestem ochrany Země a života v oceánech. Některé snímky a vystoupení hostů návštěvníky vnitřně hluboce zasáhly a hnuly s nimi k aktivitě, zájmu a zapojení. Potenciál je obrovský a další cíle festivalu se rýsují,“ uvedl mluvčí festivalu Ondřej Čížek.

V rámci festivalu se také udělovala jednotlivá ocenění. Cenu diváků letos získala filmová biografie o legendární, mimořádně statečné bioložce, odbornici na chování šimpanzů Jane Goodallové. Biografie si také vysloužila i zvláštní uznání Mezinárodní poroty festivalu. V rámci AFO se také udělovala Cena RCPTM (Regionální centrum pokročilých technologií a materiálů) za nejlepší mezinárodně populárně-vědecký dokumentární film, kterou získal britský dokument s názvem Ozonová díra: Jak jsme bránili apokalypse, který vypráví o tom, jak se vědci snaží chránit Zemi před škodlivým UV zářením. Cenu Innogy za nejlepší český a slovenský populárně-vědecký dokumentární film získal experimentální snímek s názvem llllllIIIIl, který v překladu z počítačového jazyka znamená „2017“. Jedná se o snímek natočený mladým českým režisérem Petrem Salabou a pojednává o příběhu výjimečného vědce a chemika Antonína Holého, který díky svému světovému objevu, účinné látce proti viru HIV, zachránil miliony lidských životů. Ocenění v kategorii krátkých populárně-vědeckých filmů získal snímek Po nás pustina a Cenu za osobní přínos popularizaci vědy si osobně v Olomouci převzal česko-americký režisér Steve Lichtag i zástupci organizace Ocean Ark Alliance, jejichž cílem je hlubší pochopení oceánů a života v nich.

AFO už od roku 1966 pořádá Univerzita Palackého. Do letošního ročníku se přihlásilo více než 4000 snímků. Do soutěžních kategorií vybrali dramaturgové 59 filmů. Festivalovým tématem číslo jedna byl letos především vztah člověka k oceánu.

Zobrazeno 1914 krát
Naposledy upraveno: ne., 6. květen 2018 22:31
Pro psaní komentářů se přihlaste