po., 14. březen 2016 15:27

Afrika, Alpy nebo Írán. To vše ukáže Expediční kamera

Olomouc - Divokou přírodu, odvahu i strach slibuje filmový festival Expediční kamera. Od 18. února do 5. dubna promítá snímky o cestování, adrenalitu a dobrodružství z divoké a exotické přírody ve více než 200 městech v České republice a na Slovensku. Zavítá také do Olomouce, konkrétně 4. dubna do U-klubu.

Na festivalu se představí pět hlavních filmů a jeden bonusový. Ten vybírají při každé zastávce pořadatelé, nebo o něm hlasuje obecenstvo, jak tomu bude také v Olomouci. Návštěvníci mohou vybírat mezi snímky Sníh na Nilu, I-VIEWTravailen nebo Srdce Kalahari.

Prvním z hlavních filmů festivalu je Himalaya, v překladu "domov sněhu". Jde o nejkratší snímek festivalu, který natočila litevská žurnalistka a fotografka Berta Tilmantaite. Svoji třítýdenní výpravu shrnula do pěti minut, během kterých divákům přibližuje místo, které je domovem tisíců lidí.

Další film s názvem 82 vrcholů vypráví příběh Ueliho Stecka, přezdívaného Švýcarská mašina. Spolu se svým přítelem Michi Wohllenem pokořil během 62 dnů 82 vrcholů, přesahujících 4 000 nadmořských metrů. Počet zdolaných hor není náhodný, jsou to totiž všechny čtyřtisícové vrcholy švýcarských, italských a francouzských Alp.

Třetí film nese název Mizející delta. Americký snímek připomíná zapomenutou řeku Colorado, jejíž ústí bylo ještě na počátku dvacátého století plné rostlin a živočichů. Mizející deltu se proto rozhodly zachránit dva státy. Filmař Pete McBride řeku dokumentoval přes čtyři roky a její záchranu si nenechal ujít. Řeku sjel s přáteli na paddle boardech a zachytil, jak se obyvatelé delty radují z návratu vody, ale i to, jak lidé s vodou plýtvají a jaké to může mít dopady.

Snímek Karun je o dvou britských dobrodruzích, kteří vyrazili do íránské přírody. Při plavbě po řece Karun dokumentují krásy Íránu a snaží se ho ukázat bez předsudků v pravém světle.

Pátým a nejdelším snímkem je Suri, nejnovější film dobrodruha Pavla Barnanáše ze Slovenska, kterého fascinuje Afrika. S přáteli se tentokrát vypravil do Etiopie, aby zde našel proslulý kmen Suri.

Lístky na promítání lze zakoupit v předprodeji v Hudy sportu a U-klubu za 80 korun, na místě pak za 100 korun.

Zobrazeno 1733 krát
Naposledy upraveno: út., 12. březen 2024 18:34
Pro psaní komentářů se přihlaste