pá., 17. leden 2014 12:32

Američané pokročili k dokonalejší protéze ruky

Prvním člověkem, kterému lékaři voperovali elektronické senzory přímo do svalů, se stal James Sides. Americký rotmistr přišel o ruku pod loktem. Nyní mu chirurgové umožnili ovládat svoji umělou horní končetinu pomocí myšlenek přesněji, než bylo kdy s protézou možné.

Odborníci z vojenské nemocnice Walter Reed National Military Medical Center v Marylandu implantovali pacientovi Jamesi Sidesovi do zbývajících zakončení nervů šest elektrod. Ačkoli rotmistr kvůli zranění bombou v Afghánistánu ruku nemá, jeho mozek do ní stále vysílá signály, které senzory zachytí a přenesou je do malého zařízení u pasu pacienta a odtud přímo do umělé končetiny, která se pohybuje. Celý proces trvá přibližně sto milisekund. Sides může svou umělou končetinou hýbat plynule ve všech třech rozměrech současně a pohyb proto vypadá ladněji a přirozeněji. "Je to, jako bych měl pořád ruku," řekl pro Popular Science.

Elektrody se skládají z platiny a iridia, nemusí se ani dobíjet, ani vyměňovat a jsou přibližně jeden a půl milimetru široké a dva a půl milimetru dlouhé.

Ostatní typy protéz obvykle fungují na principu snímání svalové aktivity na kůži, což podle Paula Pasquina z Uniformed Services University může způsobovat nepřesnost zachycovaného signálu. Lidé musí podstoupit operaci, při které jim chirurgové přesměrují nervy do hrudi a na toto místo pak umístí vnější elektrody. Pacienti se musí naučit ovládat ruku naprosto odlišným způsobem.

Zdroj: Popsci.com

 

 

Zobrazeno 2104 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:46
Pro psaní komentářů se přihlaste