so., 26. březen 2022 13:53

Apríl, den žertů

Špagety rostoucí na stromech Špagety rostoucí na stromech Zdroj: BBC, pořad Panorama
Na 1. dubna v kalendáři nepřipadá žádný významný den, přesto je tento den výjimečný. Apríl je spojen s výstřelky a srandou už od dob starověkého Říma. Dnes se do aprílových žertů zapojují i ta nejserióznější média.

Den přezdívaný Apríl připadá na 1. duben. Tento den je historicky spjat s žerty a výstřelky z ostatních. Dobrá nálada a chuť provokovat je pravděpodobně spjata s radostí z příchodu jara a konce kruté zimy. Historické zmínky o Aprílu sahají až do starověkého Říma. Naplno se zvyk rozšířil do západní Evropy až v 16. století. Do Česka přišel zvyk z Francie a aprílové počiny jsou u nás poprvé zaznamenávány v roce 1690 Bartolomějem Chrystellia z Prahy v jeho kronice. K tradičním aprílovým vtipům patřilo doporučování nákupu nesmyslných věcí jako třeba mezery do žebříku nebo později bublinka do vodováhy.


Nový rozměr dostaly aprílové žerty s rozšířením médií. Do roku 1957 se novináři a moderátoři ostýchali publikum mást vymyšlenými zprávami. V ten rok přišla změna, když nejserióznější médium světa, britská televizní stanice BBC, ve vážném vysílání pořadu Panorama vypustila vymyšlenou zprávu o nevídaném botanickém jevu. Pořad informoval o tom, že se letos ve Švýcarsku na stromech urodilo nevídané množství špaget. ,,Hned po sběru se špagety položí k usušení na teplém alpském slunci. Mnoho lidí možná mate fakt, že jsou všechny špagety stejně dlouhé, ale to je právě výsledek dlouholeté a trpělivé práce pěstitelů, kterým se podařilo vypěstovat dokonalé špagety." A protože tehdy nebyly špagety v Anglii tak rozšířené a lidé nevěděli, jak se vyrábí, tak po skončení vysílání byla redakce BBC zavalena telefonáty diváků, kteří chtěli vědět, jak takové špagety vypěstovat. Od doby co si dovolila BBC vystřelit z diváků, média už příjemce nešetří. Od roku 1957 se každoročně v médiích objevují "novinářské kachny".

Zobrazeno 688 krát
Naposledy upraveno: so., 26. březen 2022 15:23
Pro psaní komentářů se přihlaste