po., 17. duben 2017 21:52

Balistické střely budeme testovat každý týden, zní ze Severní Koreji

Vojenská přehlídka v Pchjongjangu u příležitosti oslav narození tehdejšího vůdce Kim Ir Sena Vojenská přehlídka v Pchjongjangu u příležitosti oslav narození tehdejšího vůdce Kim Ir Sena Zdroj: Tim Schwarc/CNN
Pchjongjang – Vyšší úředník v Pchjongjangu řekl BBC, že Severní Korea bude nadále testovat rakety, a to navzdory mezinárodnímu odsouzení a rostoucímu vojenskému napětí ve Spojených státech.

I přes sankce OSN zrychlila Severní Korea v posledních letech testy a vývoj svých balistických střel. Jejím úkolem je vyvinout jaderné hlavice, které mohou zasáhnout cíle po celém světě včetně Spojených států. „Budeme provádět další raketové zkoušky na týdenní, měsíční a roční bázi,“ řekl náměstek ministra zahraničních věcí Han Song-Ryol reportérovi Johnu Sudworthovi pro televizní stanici BBC.

Už dříve Mike Pence, viceprezident USA, veřejně Severní Koreu varoval, aby nezkoušela jejich trpělivost, protože éra strategického klidu s ní skončila. „Jen v posledních dvou týdnech byl svět svědkem síly a odhodlání našeho nového prezidenta v opatřeních přijatých v Sýrii a Afghánistánu,“ uvedl Pence. V neděli se objevil v Soulu krátce poté, co na severní části poloostrova proběhl neúspěšný balistický test. S jihokorejským prezidentem Hwang Kyo Ahnem řešil možnost urychleného nasazení protiraketové obrany na jejich území.

Song-Ryol BBC sdělil, že severokorejské jaderné zbraně existují jen kvůli ochraně před americkými vojenskými akcemi. „V případě, že Spojené státy budou tak lehkomyslné a neuváženě použijí vojenské prostředky na Severní Koreu, znamenalo by to pro nás téhož dne vyvolání totální války,“ řekl.

Ke konfliktu se vyjádřila i Čína, která je spojencem izolovaného severu. Její ministr zahraničních věcí Lu Kang reportérům sdělil, že problém na korejském poloostrově je velmi citlivým tématem, a že všechny strany by se měly vyvarovat provokativních akcí, které přilévají olej do ohně.

Samotný konflikt se projednává i v Japonsku. „Diplomatické úsilí se Severní Koreou je důležité pro udržení míru, ale dialog kvůli nutnosti dialogu nemá smysl,“ sdělil na pondělním parlamentním zasedání japonský premiér Šinzó Abe.

Zobrazeno 1932 krát
Naposledy upraveno: st., 19. duben 2017 22:07
Petr Vencl

Nothing to do here. Yet.

Pro psaní komentářů se přihlaste