st., 27. duben 2022 19:40

Beskydská fauna a flóra ožila díky výstavě v třineckém kině

Na fotografie do kina? Ano, do Třince Na fotografie do kina? Ano, do Třince Zdroj: Regina Szpyrcová
Třinec - Expozice s názvem Fauna a flóra Beskyd spojená s netradičním promítáním fotografií na filmové plátno přilákala spoustu návštěvníků, její zahájení proběhlo 12. dubna v třineckém kině Kosmos. Autorem je místní fotograf Jan Kufa Kičeřok.

„Touto výstavou chci představit divákům nejen krásu a vzhled fauny a flóry v naší části Beskyd, ale i přiblížit způsob jejího života, vzácnost, zajímavost a užitečnost v naší krajině“, vysvětluje Kičeřok.
Na výstavě spolupracoval se zaměstnanci CHKO Beskyd v Rožnově pod Radhoštěm. Ti mu pomohli pojmenovat živočichy a květenu na jeho fotografiích. Obrovský dík podle něj patří doktorce Magdaléně Roháčové, která ke každému snímku napsala stručný popis, aby každý z návštěvníků věděl, co kolem něho v přírodě lítá, kvete, roste a chodí.

Smyslem expozice je mimo jiné poukázat neblahý vliv člověka na krajinu a s ním spojený úbytek některých zvířat či rostlin. „Svou výstavou bych chtěl udělat i malou osvětu přírodě, která se kolem nás čím dál rychleji tratí. To, co bylo za mého dětství běžné, snad někdy až přemnožené, je dnes už zařazené mezi vzácné nebo dokonce vyhynulé“, okomentoval autor.

Slavnostní otevření proběhlo v úterý odpoledne 12. dubna v třineckém kině Kosmos. Specialitou vernisáže byla projekce fotografií na jedenáctimetrové plátno v kinosále s komentářem samotného fotografa. Po promítání se návštěvníci přemístili k vystaveným snímkům v galerii kina, kde proběhlo setkání s autorem. Zároveň zde mohli své postřehy prodiskutovat místní nadšenci do fotografování.

Nejednalo se nicméně o první takto koncipované slavnostní otevření. Organizátoři získali dobré zkušenosti s touto formou již z předešlých vernisáží, shodou okolností tento nápad vznikl při křtu knihy Čas přistižen při činu, jejímž tvůrcem je právě Jan Kufa Kičeřok. „Kniha obsahovala 4 nevšední příběhy lidí z našeho regionu, které nás spolu s fotografiemi uchvátily natolik, že jsme se rozhodli jeden z příběhů převést na plátno“, sdělila ředitelka kina Regina Szpyrcová.

Zobrazeno 321 krát
Naposledy upraveno: pá., 29. duben 2022 18:43
Pro psaní komentářů se přihlaste