ne., 14. březen 2021 15:22

Biden slibuje Američanům Den nezávislosti bez koronaviru

Americký prezident Joe Biden Americký prezident Joe Biden Zdroj: Reuters
Washington - Americký prezident Joe Biden poprvé jako hlava státu vystoupil v televizním projevu a promluvil k občanům Spojených států. Jako hlavní bod zdůraznil nutnost očkování proti covidu-19, které by měly státy umožňovat všem svým občanům starším 18 let již od 1. května. Biden také ve čtvrtek podepsal balíček na podporu americké ekonomiky ve výši 1,9 bilionu dolarů. Projev prezidenta odvysílaly americké televizní stanice přesně rok od chvíle, kdy Světová zdravotnická organizace oznámila, že se onemocnění covid-19 stalo světovou pandemií.

Přes 545 tisíc obětí si vyžádala nemoc covid-19 ve Spojených státech amerických a mrtvých stále přibývá. Cestou z koronavirové krize, která celý svět sužuje již více než rok, je vakcinace. A právě ta byla ústředním tématem prvního televizního projevu Joea Bidena ve funkci amerického prezidenta. Biden Američanům sdělil nutnost očkování a vyslovil konkrétní den, kdy by se Amerika mohla vrátit k normálnímu životu, na nějž byli lidé zvyklí před pandemií. Tím datem je 4. červenec. Den, kdy si Spojené státy připomínají vyhlašení nezávislosti na Velké Británii. „Jediný způsobem, jak získat naše životy zpět, nastavit naši ekonomiku na růstový potenciál, je porazit virus“, zdůraznil nepřímo prezident nutnost očkování. 

K dosažení stanoveného cíle pomůže také skutečnost, že od 1. května budou mít možnost očkování všichni dospělí občané Spojených států, kteří budou mít zájem. Tuto možnost v současné době nabízí z amerických států pouze Aljaška. Tempo očkování je však i přes to ve Spojených státech velmi rychlé. Podle dat Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí zdtravotníci v zemi aplikovali 100 milionů dávek vakcíny. K očkování se také v nejbližší době připojí například zubaři a fyzioterapeuti, čímž se povede očkování ještě více urychlit. Prezident rovněž zdůraznil nutnost dodržování všech protiepidemických opatřenít, jako je například nošení roušek nebo omezení kontaktů mezi lidmi. „Američané, potřebuji vás. Je nutné, aby každý odvedl svůj díl. Toto není nadsázka. Skutečně vás potřebuji,“ řekl také v proslovu Biden svým občanům.

Prezident podepsal pomoc ekonomice 

Biden ve čtvrtek ještě podepsal stimulační balíček na podporu ekonomiky zasažené pandemií, který činí 1,9 bilionu dolarů. O den dříve jej schválil Kongres, avšak pouze hlasy demokratických zákonodárců. Tento balíček byl jedním z Bidenových předvolebních slibů a jeho prosazení je prvním legislativním vítězstvím nového muže v Bílém domě. I podle nejnovějších průzkumů má balíček podporu americké společnosti včetně části republikánských voličů. Někteří kritici naopak tvrdí, že výše částky je přehnaná a přispěje pouze k růstu inflace. Podle deníku The New York Times teď americkou administrativu čeká kampaň, jež by měla americké občany přesvědčit o důležitosti balíčku. Její součástí budou cesty amerického prezidenta do jednotlivých států. Těchto cest se zúčastní také viceprezidentka Kamala Harrisová.

Amerika má s podobnými podpůrnými ekonomickými opatřeními z minulosti bohaté zkušenosti. Například v roce 2009 administrativa Baracka Obamy uvolnila na poporu ekonomiky zasažené finanční krizí 787 miliard dolarů. Balíček současné hlavy státu je ale svou výší naprosto rekordní.       

Zobrazeno 632 krát
Naposledy upraveno: ne., 21. březen 2021 17:02
Pro psaní komentářů se přihlaste