ne., 13. březen 2016 21:20

Blíží se konec kožešinových farem?

"Chovat a usmrcovat zvířata primárně za účelem získávání kožešin je v 21. století těžko přijatelné. Nemluvě o tom, že podmínky držení naprosto neodpovídají etologii chovaných druhů," řekl poslanec Robin Böhnisch (ČSSD), podle kterého druhy, jako jsou norek americký nebo liška polární, nelze úspěšně domestikovat.

Poslanci navrhují zákaz kožešinových farem. Zákon byl 11. března 2016 oficiálně podán s podpisy 50 poslanců. Skupina více než 20 poslanců z šesti poslaneckých klubů oznámila podání návrhu zákona už 3. března, ten by v České republice zcela zakázal provoz kožešinových farem. Pod návrhem jsou podepsaní zástupci sociálních demokratů, lidovců, TOP 09, komunistů i poslanec Úsvitu Marek Černoch a nezařazený Jaroslav Holík. "Upřímně by mě nikdy dříve nenapadlo, že se takováto spolupráce podaří dohodnout napříč politickým spektrem, navíc i komorami parlamentu. Je ale vidět, že pokud jde o společný racionální zájem, je spolupráce možná. A to je podle mě moc dobrá zpráva," dodala senátorka Ivana Cabrnochová.

V Česku je nyní aktivních devět farem, loni skončil chov ve Zbýšově a chov lišek v Křižanovicích. Tam ale podle Státní veterinární správy pokračuje chov norků.

Každým rokem je u nás v plynových komorách nebo elektrickým proudem usmrceno zhruba 20 tisíc norků a lišek. Tyto farmy byly v minulosti opakovaně terčem kritiky jak ze strany neziskových organizací, tak odborníků na životní pohodu a etologii zvířat. Norci a lišky jsou totiž divoké šelmy, které život v drátěných klecích snášejí obzvláště těžce a často se u nich projevují různé poruchy chování.

Pro zákaz kožešinových farem se v listopadovém průzkumu CVVM vyslovilo 70 % respondentů. Obdobná úprava byla přijata ve Velké Británii, Nizozemsku, Rakousku, Slovinsku, Chorvatsku, Srbsku, Bosně a Hercegovině a Makedonii. O nepřímém zákazu lze hovořit v případě Švýcarska a Německa, které stanovily pro chov divokých zvířat takové podmínky, které jsou pro komerční provoz nesplnitelné.

Zobrazeno 2245 krát
Naposledy upraveno: út., 12. březen 2024 18:36
Pro psaní komentářů se přihlaste