so., 15. červen 2024 01:00

Britové žalují Steam za neférový boj s konkurencí a obírání hráčů

Logo služby Steam Logo služby Steam Zdroj: Valve Corporation
Velká Británie - Společnost Valve, která vlastní online videoherní obchod Steam, čelí žalobě za používání své dominance na trhu s počítačovými hrami k utlačování konkurence a předražování her. Žalobu podala aktivistka za digitální práva dětí, Viky Shotboltová. Pro 14 milionů poškozených hráčů vyžaduje odškodnění ve výši 656 milionů britských liber, tedy přes 19 miliard korun českých.

„Společnosti, které mají na trhu dominantní postavení, si nesmějí účtovat nadměrné nebo nekonkurenční ceny. Nemohou také ukládat jiné nekalé obchodní podmínky, které brání nebo ztěžují ostatním, aby jim konkurovali,“ vyjádřila se právnická kancelář Millberg London zastupující žalující stranu.

Žaloba říká, že firma Valve nutí herní vydavatelství k upsání se k takzvaným rovnostním cenovým závazkům, kvůli kterým nemohou konkurenční platformy prodávat hry za nižší ceny. Podle Shotboltové toto umožňuje obchodu Steam prodávat hry s provizí až třicet procent, kvůli čemuž platí zákazníci příliš vysoké ceny za videohry a doplňkový obsah k nim. Zda soudní jednání opravdu proběhne musí ještě rozhodnout britský odvolací soud.

Steam má odhadovaně asi osmdesátiprocentní podíl v prodeji videoher na evropském trhu. Největší konkurencí Steamu je momentálně obchod Epic Games Store, který si oproti Steamu stanovil nižší podíl z ceny dvanáct procent. Hry jsou zde ovšem většinou prodávány za stejné ceny, kvůli výše zmíněným smlouvám Steamu s vydavateli. Z ceny hry ale tedy na Epic Games Store dostanou vývojáři větší podíl, než na Steamu.

Některá videoherní vydavatelství mají své vlastní online obchody, kde se nemusí dělit o podíl z prodejů. Například Electronic Arts kromě na Steamu prodává své hry na EA store a studio CD Projekt Red na svém obchodě GOG. Společnost Bizzard dokonce dlouhodobě své videohry na Steamu neprodávala a v digitální podobě byly možné zakoupit pouze na jejich obchodě Battle.net. I toto studio ovšem nedávno podlehlo vysokému zájmu o službu Steam a po několikaměsíční prodlevě vydalo na Steamu svou hru Diablo IV.

Zobrazeno 201 krát
Naposledy upraveno: so., 15. červen 2024 22:07
Pro psaní komentářů se přihlaste