út., 3. listopad 2015 19:04

Česká radost zůstala bez radosti

Mezinárodní festival dokumentárního filmu Ji.hlava zná své vítěze. V době od 27. října až do 1. listopadu se filmové porotě představily všechny soutěžní snímky. Porota vybrala nejlepší filmy napříč tématy či místy vzniku. V sedmi kategoriích porotci vyhlásili jen šest vítězů.

Kategorie Mezi moři, zabývají se oblastí střední a východní Evropy, vyhrál snímek V paprscích slunce. Režisér Vitaly Mansky rok mapoval život pchjongjangské rodiny, která připravuje dceru na korejskou "spartakiádu". Snímek zprostředkovává obraz života  obyčejných obyvatel Severní Koreje.
Celosvětová experimenátální kinematografie se představil v rámci sekce FASCINACE

Umělecká skupina Flatform přesvědčila porotu o svém talentu. Vítězství připadlo snímku Kvantum.
Další cena v rámci experimentálního filmu (FASCINACE: EXPRMNTL.CZ),  zaměřující se čistě na české snímky, připadla  dílu Poslechnout horizont. Anna Kryvenko, Ukrajinka žijící v Praze, poukázala na odtažitý přístup médií k válkám a informační bariéry.
První velké filmy začínajících dokumentaristů byly k vidění v rámci sekce PRVNÍ SVĚTLA. Úspěch slavil Vladimir Tomić a jeho film Flotel Europa. Jde o příběh rodiny, kterou z vlasti vyhnala válka o Bosnu a Hercegovinu. Na lodi Flotel Europa čekají na azyl u dánských břehů. Autor popisuje nelehké dospívání a zkažené dětství v politicky nekorektní době.
Krátké filmy se představily v sekci KRÁTKÁ RADOST. Bolívijský režisér Kiro Russo, minimalisticky zachytil život mladých rodičů. Snímek ponořil do šedé a červené barvy, intimní obrazy doprovází sotva slyšitelné dialogy a velmi pomalý zoom. To je další oceněný snímekNový žiot.

Česká sekce s názvem ČESKÁ RADOST zůstala bez vítěze. Porota nenašla žádný snímek, který by odpovídal jejím představám. Čeští tvůrci si neúspěch ospravedlňují nedostatkem peněz na rozvoj a podporu dokumentárního filmu v domácím prostředí. Domácím filmařům byla udělena alespoň dvě čestná uznání.
Jediný porotce kategorie OPUS BONUM, vyhlásil nejlepší světový dokumentární film. Zvolil snímek Kupředu smrtelně pomalu Maura Herce.
V rámci festivalové soutěže se vyhlásila CENA DIVÁKŮ, tu získal dokument Víta Klusáka z cyklu Český žurnál: Matrix AB.
Cenu za celoživotní přínos kinematografii porota udělila ruskému filmaři Artavazdu Peleshyanovi.

Zobrazeno 2080 krát
Naposledy upraveno: st., 21. únor 2024 16:52
Pro psaní komentářů se přihlaste