so., 17. březen 2018 23:41

Českým biatlonistům sezona skončila předčasně

Čeští fanoušci biatlonu Čeští fanoušci biatlonu Zdroj: Vendula Holková
Česká republika - Mužskou štafetou v norském Holmenkollenu skončila pro český biatlonový tým sezóna 2017/2018. A to i přes to, že se v Oslu jednalo teprve o předposlední zastávku Světového poháru. Český biatlonový svaz rozhodl o tom, že se česká výprava nezúčastní poslední deváté zastávky v Ťumeni na protest proti státem řízeném dopingu v Rusku.

V Rusku jsou na plánu sprinty, stíhací závody a závody s hromadným startem mužů i žen. České vedení biatlonu na bojkotu trvá i přes to, že je pravděpodobné, že se Veronika Vítková kvůli absenci neudrží na šestém místě v celkovém hodnocení žen. Ohroženo je také postavení České republiky v tabulce národů mužů i žen. Pokud se naše reprezentace neumístí do desátého místa, přijde o možnost nasadit do závodů v příštím roce pět závodníků a bude se muset spokojit pouze se čtyřmi. Fanoušky a fanynky v celé zemi to rozdělilo na dva tábory. Jeden s rozhodnutím souhlasí, druhý je naopak silně proti a hlásá, že politika do sportu nepatří.

Spolu s Českou republikou se k bojkotu přidaly i týmy USA, Kanady, Ukrajiny a pak i někteří biatlonisté sami za sebe, například Slovinec Klemen Bauer. Důvod je jasný. Nesouhlasí s tím, aby země, kde není vyřešená dopingová aféra, pořádala závody světového poháru. Ukrajina k tomu navíc přidává i protest proti anexi Krymu.

Mezi ostatními sportovci však bude probíhat boj až do konce. U mužů se o velký křišťálový glóbus, ale i o ty malé z jednotlivých disciplín přetahují Francouz Martin Fourcade a Nor Johannes Thingnes Boe. U žen si to o ten velký rozdají původem Ruska, ale reprezentující Slovensko Anastasia Kuzminová a Finka Kaisa Mäkäräinenová.

„Tak tenhle poslední svěťák kdyby nebyl, asi by se nic nestalo. Ne nadarmo se říká, v nejlepším přestat," komentuje zastávku v Oslu na svém instagramovém účtu Markéta Davidová. K jejímu výroku se přidávají i čeští biatlonoví nadšenci, pro které byla nejenom tato zastávka, ale i celá sezóna spíše zklamáním. A tak si všichni přejí, a to i kvůli prosincové zastávce následujícího ročníku světového poháru v Novém Městě na Moravě, aby ta příští sezóna byla o poznání lepší. Čeká nás však spousta změn. Konec kariéry oznámil Jaroslav Soukup a Veronika Zvařičová. A velkou otázkou zůstává zdravotní stav Gabriely Koukalové.

Zobrazeno 1800 krát
Naposledy upraveno: so., 24. březen 2018 13:27
Pro psaní komentářů se přihlaste