po., 13. prosinec 2010 10:43

Do hospody po 6. večerní? Možná už ne

Zajít navečer na kofolu či do kavárny na latté? O tom si možná mládež brzy bude moci nechat jen zdát. Vládu totiž čeká schvalování nového protidrogového akčního plánu. Jeho součástí je mimo jiné i zákaz vstupu mladistvých do restauračních zařízení, a to už po 18. hodině. Národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil tak chce zabránit nalévání alkoholu nezletilým.

Podobný zákon již dnes platí v některých dalších zemích, například ve Spojených státech nebo Velké Británii. „Chci to tlačit k tvrdé variantě. V Česku je málo míst, kde nezletilým nenalijí,“ řekl Vobořil pro Lidové noviny. Podle něj je česká společnost k alkoholu stále příliš tolerantní. Jeho návrh se setkal s podporou některých politiků i odborníků, jiní souhlasí pouze zčásti. „Je to přenášení zodpovědnosti z rodičů na celou společnost. Navíc tato myšlenka nejde paralelně se zákonem,“ upozornila dětská psycholožka Tamara Cenková. Podle právního řádu je za sebe totiž mladý člověk trestně odpovědný už od 15 let. Měl by tedy nést odpovědnost i v případě, že poruší zákon, který říká, že do 18 let se pít nesmí.

V rámci protidrogového plánu jsou ve hře i další možná opatření. Mezi další návrhy patří například také zákaz prodeje alkoholu v běžných obchodech – měl by být dostupný jen někde. Zpřísnit by se měly také postihy pro provozovatele zařízení, kde alkohol nezletilým nalijí.

Plán bude vládě předložen tento týden, kdy bude zařazen na jednání, zatím není známo.

 

Zdroj:
http://www.novinky.cz/krimi/219392-mladez-mozna-bude-mit-po-18-hodine-zakazano-chodit-do-hospody.html

http://zpravy.idnes.cz/jak-na-opile-deti-zakazeme-jim-vecer-hospody-planuje-drogovy-koordinator-1qn-/domaci.asp?c=A101210_095142_domaci_hv

Fotozdroj: http://www.vysocina-news.cz/data/30595/preface/full.jpg

Zobrazeno 2598 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:40

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste