čt., 26. listopad 2020 10:06

Dramox oslavil měsíc od svého spuštění

Divadla jsou stále prázdná. Divadla jsou stále prázdná. Zdroj: "state theater" by JSmith Photo is licensed with CC BY-ND 2.0. To view a copy of this license, visit https://creativecommons.org/licenses/by-nd/2.0/
Divadlo, které divák může sledovat z vany či v teplákách umožňuje již měsíc platforma Dramox. Za předplatné poskytuje záznamy divadelních her. Za měsíc se rozšířila za české hranice a uvedla nové inscenace. Národní divadlo na seznamu ale stále chybí. Návštěvníky to neodrazuje a Dramox sklízí úspěch.

Jedná se o internetovou divadelní platformu, na které divák může sledovat divadlo třeba v teplákách. Tato platforma zachránila v době pandemie nejen příznivce divadla před kulturní dietou, ale i samotné herce před vyhladověním. Tuto službu si totiž divák předplácí. Na výběr je z měsíčního předplatné, které činí 299 korun, a z předplatného na rok za 2 990 korun. Zakladatelé uvádí, že 55 % peněz putuje divadlům, a zbytek si nechává služba Dramox. Pokud předplatitel zhlédne představení všech třiceti jedna nabízených divadel za měsíc, částka se automaticky vydělí třiceti jednou. Výhodou je, že si službu divák může vyzkoušet na sedm dní zdarma. Impuls projektu dal Martin Hájek, který je úspěšný podnikatel a založil společnost Livesport. Ředitelem se stal Martin Zavadil, kterého Hájek oslovil a přizval do projektu.Posledním významným člověkem je Radim Horák, který se podílel na budování online platformy.

Po měsíci svého fungování je na Dramoxu k dispozici 31 divadel. Tudíž o jedno divadlo navíc. Jedná se o první zahraniční divadlo na seznamu, a je ním Slovenské národní divadlo. Ve videotéce je zastoupeno prozatím dvěmi inscenacemi. Ovšem české Národní divadlo se nepyšní ani jedním titulem. Zavadil vysvětluje, že sehnat autorská práva je velmi obtížný a náročný proces. Zároveň ale také uvedl, že do budoucna rozhodně plánuje rozšířit repertoár. A to především o inscenace, které si Dramox bude produkovat sám. „Tvůrcům se rozšíří publikum. Dramox může fungovat jako taková ochutnávka, a na další představení se už vydáte přímo do hlediště, až to bude možné.“ zmíňil Horák. O českou divadelní scénu ale není nouze. O to se zasloužilo například Dejvické divadlo z Prahy, liberecké Divadlo F. X. Šaldy, královehradecké Klicperovo divadlo, z Brna pak Husa na provázku, a mnoho dalších. Navíc nepřítomnost některých divadel, jako třeba Divadlo na Vinohradech či Divadlo pod Palmovkou zřejmě předplatitelům nechybí. „Návštěvnost platformy překročila naše očekávání. Nejenom návštěvnost, ale i počet předplatitelů. Jsme aktuálně na 5 000 platících zákaznících. Každý den se na web Dramoxu dostanou stovky nových uživatelů. Číslo se stále zvyšuje, i když je nyní zájem trochu slabší. Což se dá jednoduše vysvětlit tím, že na začátku nás lidé viděli a slyšeli v mnoha médiích,“ uvedl Horák. Na platformě také přibyly nové inscenace, a nyní tak můžete sledovat přes čtyřicet divadelních her. Mezi nejnovější tituly patří inscenace Strach či Elity, právě od Slovenského národního divadla. Úplnou novinkou je také možnost zapnutí titulků pro neslyšící a nedoslýchavé diváky.

Dramox vznikl sice v covidovém období, pokračovat ale bude i bez pandemie. Lidé se již nikdy nebudou muset vzdát divadla. Dramox tím zároveň umožňuje sbližovat lidi s divadlem, a usnadňuje tak návštěvu divadla. 

Zobrazeno 973 krát
Naposledy upraveno: ne., 29. listopad 2020 14:42
Pro psaní komentářů se přihlaste