pá., 30. leden 2015 12:21

Ebola se dále šíří zmutovaná

Pařížský Pasteurův vědecký ústav přišel s novým zjištěním. Virus eboly se poslední měsíce přenáší zmutovaný. Nakažení lidé se tedy nemusí vyznačovat žádnými příznaky.

 

Vědci z Pasteurova ústavu momentálně zkoumají, jak přesně se struktura viru změnila. Testovat budou krevní vzorky odebrané stovkám nakažených v Guineji. Snaží se také zjistit, zda mutace viru neusnadní jeho přenos. Cílem celého výzkumu je přijít na to, jak tomuto viru čelit. Lidé, kteří se nakazili už zmutovaným virem mají příznaky onemocnění velmi nepatrné a nemusí se objevit dokonce žádné. „Zaznamenali jsme několik případů, kdy lidé neměli vůbec žádné symptomy,“ sdělil jeden z výzkumníků Anavaj Sakuntabhaj. „Tito lidé by mohli být těmi, kdo by mohli virus snáze šířit, ještě to ale nevíme. Virus se může změnit na méně smrtící, ale snadněji přenosný a toho se bojíme,“ dodává.

Odborníci se ebolou zabývají od loňského března, kdy ji poprvé identifikovali v Západní Africe. Zdravotníci za poslední týdny zaznamenali zatím nejmenší množství nakažených. Ovšem od počátku šíření epidemie se nakazilo přes 22 tisíc lidí, z toho skoro 9 tisíc nemoci podlehlo. Ebola není jediná epidemie, která se během svého šíření mění. Mutace viru se týká i většiny dalších. Jde o přirozený proces, u eboly je ovšem vzhledem k vysoké úmrtnosti hrozba větší. 

 

Fotografie: Google.com

 

Zobrazeno 1815 krát
Naposledy upraveno: ne., 1. únor 2015 22:44
Pro psaní komentářů se přihlaste