ne., 21. říjen 2018 22:56

Evropské a japonské sondy vyrazily odhalit tajemství Merkuru

Srovnání velikosti Merkuru a Země Srovnání velikosti Merkuru a Země Zdroj: planety.astro.cz
Kourou (Francouzská Guyana) – Z kosmodromu Evropské kosmické agentury (ESA) odstartovala v sobotu 20. října ráno nosná raketa Ariane 5 se dvěma satelity, které čeká sedmiletá pouť na Merkur, nejméně probádanou planetu naší vnitřní sluneční soustavy. Společný projekt ESA a Japonské kosmické agentury (JAXA) nese název BepiColombo. Vědci si od projektu slibují hlavně nové poznatky o tom, jak vznikal planetární systém Slunce.

Dosáhnout Merkuru rozhodně nebude pro sondy lehké. Budou se muset vypořádat s vystavením obrovského žáru a především se silnou gravitací Slunce, dokonce s větší, než kdyby mířily na Pluto. S tou si poradí pomocí gravitačních manévrů - jednou obkrouží Zemi, dvakrát Venuši a nakonec oběhnou šestkrát Merkur. Vzdálenost až devíti trilionů kilometrů urazí v prosinci 2025, pak se oddělí a začnou Merkur zkoumat na vlastních, odlišných oběžných drahách. Žádná z nich nemá přistávat na povrchu planety.

Přístroj ESA Mercury Planetary Orbiter se zaměří na mapování složení planety a na získání jejího kompletního trojrozměrného obrazu, zatímco zařízení JAXA Mercury Magnetospheric Orbiter bude měřit magnetismus planety. Obě sondy čeká i společný úkol – budou také shromažďovat údaje o proudu částic vycházejících ze Slunce. Jsou vybavené celkem 16 měřící zařízeními.

Jedná se teprve o třetí misi na Merkur a celkově první, která není v režii NASA, pod jejíž záštitou navštívily sondy nejmenší planetu sluneční soustavy v roce 1975 a mezi léty 2011 a 2015.

 

Zobrazeno 1506 krát
Naposledy upraveno: út., 23. říjen 2018 19:58
Pro psaní komentářů se přihlaste