út., 5. duben 2016 12:24

Mladí umělci z celého světa navštíví brněnský festival SETKÁNÍ/ENCOUNTER

Brno – Divadelní fakulta Janáčkovy akademie múzických umění letos pořádá již 26. ročník mezinárodního festivalu divadelních škol Setkání/Encounter. Tentokrát láká diváky na neotřelé přístupy a nové úhly pohledu.

Festival odstartuje v úterý 12. dubna ve 14 hodin slavnostním průvodem od pořádající Janáčkovy akademie až k Divadlu na Orlí. Postupně se během pětidenní nesoutěžní přehlídky představí školy z jedenácti zemí světa. Kromě každoročních návštěvníků ze zemí Visegrádské čtyřky to letos budou divadelníci z Ruska, Tchaj-wanu, Itálie nebo Velké Británie. „Nastupující generace má nezatížený pohled na svět, prostý šablon, ostrý, čerstvý a svěží,“ dodala pro JAMU režisérka festivalu Barbora Chovancová. Festival se každým rokem stává prestižnějším, o čemž svědčí i fakt, že se tento rok chtělo zúčastnit až třicet škol.

Poprvé na Setkání/Encounter zamíří mladí umělci z Národní konzervatoře dramatických umění v Paříži s inscenací nazvanou Uštknutí, která tematizuje násilí vůči ženám. Dalšími nováčky na festivalu budou například divadelníci z Tchaj-wanu. V poslední době se oblíbeným trendem stává divadelní zpracování filmových scénářů, čehož se ujali studenti z Krakova, kteří přijedou s inscenací Dogville režiséra Larse von Triera.

Téma letošního ročníku lze podle dramaturga festivalu Jakuba Lišky vyjádřit souslovími nová znamení a úhly pohledu. „Chceme, aby náš festival byl zaujetím postoje k tomu, co bylo. Chceme nalézat, co je ještě životaschopné, a co už ne, a to jak po stránce umělecky ideové, tak umělecky formální," řekl pro JAMU o akci Liška.

Kromě Divadla na Orlí budou fungovat ještě další tři scény. Studio Marta, HaDivadlo a Divadlo Husa na provázku, kde se v sobotu 16. dubna v 19 hodin festival závěrečným ceremoniálem ukončí.

Zobrazeno 1874 krát
Naposledy upraveno: so., 23. březen 2024 13:20
Pro psaní komentářů se přihlaste