út., 22. březen 2022 11:08

Festival výběrové kávy Barista roku 2022 má své vítěze

 Finalisté Baristy roku 2022   Finalisté Baristy roku 2022 Zdroj: IG @baristaroku
Praha – „Být Baristou roku pro mě především znamená obrovskou zodpovědnost," říká vítěž Denis Kramář. V rámci pražského festivalu Barista roku se soutěžilo ve dvou kategorií. Barista Championship ovládl již zmiňovaný Denis Kramář a v kategorii Coffee in Good Spirits zazářil Jakub Smolka.

Festival se po roční pauze opět vrátil k příznivcům kávy. Organizátoři si pro tento rok vybrali Novoměstskou radnici v Praze. Toto prostředí jen podtrhlo celou akci, kde se představila špička české baristické scény včetně doprovodného programu. Vše se ale samozřejmě točilo jen kolem kávy.

Barista roku je rozdělen na dva víkendové dny, v sobotu se koná semifinále a v neděli finále. Samotná baristická soutěž spočívá v tom, aby každý účastník v patnácti minutách, které jsou časem vyhraněným pouze pro něj, nachystal pro porotu espresso, kávu s mlékem a volný nápoj dle své volby. Coffee in Good Spirits (CIGS) je disciplína, kde se míchají alkoholické nápoje a přidává se do nich káva. Prvním drinkem je irská káva, tu připravuje každý soutěžící. Druhý drink je volný a každý má připravit jakýkoliv nápoj dle svého uvážení. 

Sobotní semifinále je turnajem zúčastněných baristů. Do soutěže se přihlásilo celkem 19 baristů a v závěru dne se rozhodlo, kdo postoupí do nedělního finále. Letos se jej nakonec účastnilo 6 baristů. Nedělní den začal v podání soutěžících v Coffee in Good Spirits (neboli příprava kávy s dobrým alkoholem) a po skončení probíhala podívaná na finálová představení baristů.

Po ukončení finále bylo vyhlášení vítězů obou odvětví. V kategorii CIGS se na třetím místě umístil Jan Lukas z kavárny a pražírny CafeDatel z Českých Budějovic, druhé místo obsadil Martin Bezecný z The Roses Beer & Coffee z Brna a na prvním místě se umístil nynější národní šampion Jakub Smolka z liberecké pražírny Nordbeans. 

Novým baristou roku pro rok 2022 se stal Denis Kramář z brněnské pražírny Rebelbean. „Mé emoce po vyhlášení výsledků byly dost šílené. V ten okamžik to bylo hlavně zděšení. Absolutně jsem s výhrou nečekal a tudíž jsem nebyl ani připravený, jak na to reagovat. Představa, že pojedu reprezentovat Českou republiku na světový šampionát v Melbourne mě v tu chvíli opravdu vyděsila. Opravdu jsem nechápal, jak se to mohlo stát a tenhle pocit mi vydržel vlastně po zbytek večera, kdy jsem jen bloumal po Novoměstské radnici místo, abych slavil tenhle obrovský úspěch,” popisuje své prvotní pocity z vítězství Denis Kramář. 

„Být Baristou roku pro mě především znamená obrovskou zodpovědnost, a to hlavně s ohledem na blížící se světový šampionát. Přeci jen chci dokázat, že jsem tu soutěž nevyhrál omylem, i když to byla moje první účast. Také to vnímám jako zadostiučinění toho, co se v Rebelbeanu snažíme budovat. Soutěžní úspěchy se nám doposud vyhýbaly a nikdy to pro nás nebyla priorita. Jsem ale rád, že jsme dokázali i dvojitou účastí ve finále, že to děláme správně, a že se námi už musí počítat i na soutěžním poli. No a samozřejmě je to pro mě hodně zvláštní teď být mezi ostatními vítězi Baristy roku, ke kterým jsem za ta léta ve výběrové scéně vzhlížel a moc si toho vážím, " odpovídá Denis Kramář na otázku, co pro něj tato výhra znamená.

Na otázku, jestli se pro něj něco s takovou výhrou mění odpověděl: „Nevím, jestli se pro mě něco mění, možná mě budou více poznávat lidé v kavárnách, ale nemyslím si, že teď ze mě bude celebrita. Určitě se tím pro mě mění zbytek tohoto roku, který měl být spíše ve znamení stabilizace a trochu uklidnění po loňském hektickém roku, který jsme s Rebelbeanem měli. Teď nás čeká ještě víc práce, ještě větší a nákladnější přípravy a ještě méně volného času. Já osobně budu rád, když se nám povede tento úspěch využít k propagaci naši pražírny a toho, co se snažíme v Brně budovat.”

Na druhém místě se umístil Vojtěch Růžička z The Roses & Beer Coffee a třetí místo získal majitel pražské kavárny Mazelab Coffee Jackie Anh Trang Tran.

Soutěžilo se ve dvou kategoriích – Coffee in good spirits (CIGS) a Barista Championship 2022. „Tyto turnaje se řídí mezinárodně platnými pravidly, která vydává organizace World Coffee Events. Specialty Coffee Association ČR (SCA ČR) se stará o to, aby soutěž proběhla hladce a dle pravidel. Také sdružuje profesionály, odborníky i nadšence pro výběrovou kávu. Cílem SCA ČR je přinášet aktuální informace, hájit zájmy kávové komunity, šířit povědomí o výběrové kávě a organizovat národní soutěže. Spolek výběrové kávy slouží k naplňování těchto cílů na národní úrovni,” uvádí organizátor Specialty Coffee Asociation Ondřej Hurtík.

Po celou dobu festivalu byl doprovodný program s českými pražírnami a kavárnami. Na hlavním stánku se oba dny objevovaly pražírny Rusty Nails, Beansmith’s či Doubleshot. Na espresso barech a brew barech se rovněž vystřídala spousta baristů, kaváren a pražíren. Všichni z nich předvedli jejich baristické umění a po celý víkend připravovali veřejnosti výborné kávy.

Zobrazeno 1375 krát
Naposledy upraveno: st., 23. březen 2022 11:52
Pro psaní komentářů se přihlaste