st., 4. listopad 2015 21:59

Francie dovolí gayům darovat krev

Francie - Přes třicet let nesměli francouzští gayové kvůli hrozbě AIDS darovat krev. Francouzské ministerstvo zdravotnictví hodlá do jara příštího roku zákon změnit. Celou iniciativu podpořil i prezident Francois Hollande.

Hlavním důvodem, proč byl zákon v roce 1983 přijat, byla obava z šíření viru HIV, ten totiž způsobuje nemoc AIDS.

Podle nynějších údajů je virem HIV nakaženo 10 - 18 % mužské homosexuální populace, heterosexuálů 0,2 %. Organizace sdružování gayů tvrdí, že počet nově nakažených teď stoupá rychleji u heterosexuálů.

Darování krve ale bude mít poměrně přísná pravidla. Jednou z podmínek bude, že se homosexuální dárce musí po dobu jednoho roku zdržet sexuálního styku s mužem. Také bude muset mít nejméně čtyři měsíce stabilní vztah.

Podobný zákon platil například ve Velké Británii, tamní vláda ho zrušila v roce 2011. V České republice smějí homosexuálové darovat krev už přibližně 20 let, i oni mohou podstoupit odběr pouze za určitých podmínek a jsou řazeni do rizikové skupiny (kam spadají i lidé živící se prostitucí a propuštění z vězení).

Mnohé homosexuály právě přísné podmínky a intimní otázky v dotazníku od dárcovství odrazují. „Je to trapné, myslím si, že to vůbec neodpovídá dikci Listiny základních práv a svobod. Myslím si, že v těch nařízeních by mělo být, že krev nesmí darovat ten, kdo se chová nezodpovědně v intimních vztazích, ať už je to gay, nebo heterosexuální dvojice,“ řekl herec a bývalý homosexulní aktivista Jiří Hromada pro Český rozhlas.

Zobrazeno 1756 krát
Naposledy upraveno: st., 21. únor 2024 16:56
Pro psaní komentářů se přihlaste