út., 21. duben 2015 22:20

Geokačeři na celém světě čistí krajinu

Křelov - Geocaching je v dnešní době již proslulým fenoménem. V Česku se těší zájmu po několik let. A to nejen mezi organizacemi a hnutími laděnými k blízkosti k přírodě, turistice a dobrodružství. Postupně a nenápadně se stal například i tmelem mladým rodinám, které nechtějí své děti vychovávat od gauče u televize.

Myšlenka geocachingu se však postupně proměňuje. To dokazují i opakující se akce CITO. „CITO víkend“ je mezinárodní událostí, při které se takzvaní „geokačeři“ po celém světě scházejí a pomáhají například s úklidem a čištěním různých přírodních oblastí nebo se starají o rostliny a stromy, či pomáhají plést plevel a zbavovat se invazivních druhů rostlin. Symbolickou odměnou za odvedenou práci je vždy malý suvenýr. Akci pod záštitou „CITO víkendu“ může uspořádat v podstatě každý „geokačer“. Stačí ji jen dostatečně včas nahlásit.

Jedna podobná událost se tak koná i v Křelově už tuto sobotu. Dobrovolníci se sejdou k úklidu okolo místního muzea. Hlavní náplní práce bude především vysbírat nepořádek, ale také kácet, mýtit a hrabat náletové dřeviny, aby příroda v okolí muzea opět trochu prokoukla. Odměnou jim bude samozřejmě dobrý pocit, ale i zmiňovaný CITO suvenýr a návštěva zmiňovaného muzea.

Geocaching se v poslední době stal oblíbenou zábavou především turistům a cyklistům. Spojuje fyzický pohyb, poznávání přírody a odvěkou lidskou touhu po hledání pokladu. Princip této aktivity je jednoduchý. Stačí se zaregistrovat mezi ostatní geokačery na webových stránkách. Po registraci se uvolní přístup ke „keškám“, malým pokladům, které mají nejrůznější podoby. Od velkých beden schovaných za vyvráceným pařezem, po malé krabičky, magnetem přidělané k zábradlí. Každá keška má své souřadnice umístění, někdy i stručný popis nebo nápovědu, jak se k ní dostat. Po jejím odhalení se nálezce zapíše do deníčku, který je v každé kešce schovaný, případně si může vzít nějakou drobnost, jako upomínku a odměnu za svou snahu. Kešky si zakládají samotní gekačeři, takže jde v podstatě o nekonečný koloběh. Je samozřejmě ctí každého sběratele podívat se na co nejvíc míst a odhalit co nejvíce pokladů.

 

 

Zdroj obrázku: http://www.dobrohost.cz

Zobrazeno 1398 krát
Naposledy upraveno: ne., 26. duben 2015 15:18
Pro psaní komentářů se přihlaste