ne., 28. březen 2021 12:13

Grilování kandidátů je za námi, volby se blíží

V aule PdF se při tzv. grilování nacházeli pouze kandidáti, volební komise a pracovníci audiovizuální produkce. Akademická obec se musela spokojit kvůli protiepidemickým opatřením s online účastí. V aule PdF se při tzv. grilování nacházeli pouze kandidáti, volební komise a pracovníci audiovizuální produkce. Akademická obec se musela spokojit kvůli protiepidemickým opatřením s online účastí. Zdroj: AVP UP
Olomouc – Ve středu 24. března přesně hodinu po poledni odstartovala v aule pedagogické fakulty veřejná prezentace kandidátů na pozici rektora Univerzity Palackého v Olomouci před blížícími se volbami.

V prvním, zhruba hodinovém bloku jednotliví kandidáti v prezentacích představili své programy a plány v případě jejich zvolení. Pořadí bylo určeno losováním a každý z kandidátů měl desetiminutový časový limit na představení svých tezí.

V dalším, zhruba hodinu a půl trvajícím bloku pokládali předem registrovaní členové akademické obce otázky, na které kandidáti postupně, opět podle vylosovaného pořadí, odpovídali s maximálním limitem tří minut.

Ve třetím bloku se pak kladly libovolné dotazy bez pořadí kandidátů. Celou akci, kterou mohli diváci sledovat na univerzitním YouTube kanále nebo na videokonferenční platformě Zoom, moderoval předseda speciální volební komise akademického senátu Jiří Langer.

Kandidáti se ve svých prezentacích věnovali zejména budoucímu směrování univerzity, rozpočtu na další roky a otázkám financování. Společnými body kandidátů bylo také spojení se zahraničními univerzitami, anebo udržitelnost v rámci životního prostředí.

Celé volby provází kontroverze kolem Českého institutu výzkumu a pokročilých technologií s anglickou zkratkou CATRIN, proti němuž se od počátku staví vedení Přírodovědecké fakulty. Ta poukazuje na to, že jeho vznik je na úkor fakulty. Právě kvůli neshodám s vedením fakulty a nedodržením slibu, že CATRIN bude k 1. lednu 2021 plně funkční, rezignoval na svou funkci nynější rektor Jaroslav Miller.

Ve středu 31. března čeká kandidáty prezentace před samotným akademickým senátem, ve stejný den zároveň proběhne první, případně druhé a třetí kolo voleb, ve kterém vítěz potřebuje získat většinu hlasů, tedy 13, ze všech 24 členů Akademického senátu UP.

 

Zobrazeno 639 krát
Naposledy upraveno: ne., 28. březen 2021 16:13
Pro psaní komentářů se přihlaste