po., 26. říjen 2015 17:57

Hovory o němčině pokračují, vždy v pondělí v Rozhlase

Olomouc – Projekt, který v loňském akademickém roce poprvé uspořádala katedra germanistiky, je zpět. Hovory (nejen) o  němčině privedou do Olomouce každý týden jednu osobnost, která má co do činění s německým jazykem, potažmo s německy mluvícími zeměmi. Loni jsme tak mohli vidět například českého politika Karla Schwarzenberga nebo slovenskou herečku a diplomatku Magdu Vašáryovou. V pondělí 21. září hovory zahájil diplomat, básník a germanista Tomáš Kafka, 5. října přednášela Radka Denemarková.

„Učit se němčinu pro mě bylo něcomjako bobříci odvahy," tvrdí Kafka, který studoval ruskou filologii a historii. Později se z něj stal také básník a překladatel. Překládal například díla německého spisovatele Güntera Grasse. Přednášku, která se konala v sále olomouckého rozhlasu, navštívilo asi dvacet diváků z řad studentů a obyvatel Olomouce. Objevil se mezi nimi ale také  bývalý rektor olomoucké univerzity - dobrý přítel Tomáše Kafky - Josef Jařab.

Do Rozhlasu přilákala díváky i přednáška sympatické Radky Denemarkové - bývalé studentky germanistiky a bohemistiky, české spisovatelky a překladatelky z němčiny. Její názory a myšlenky publikum poslouchalo nadšeně a s úsměvem. „Německo je pro nás nesmírně důležité, němčinu jsem se učila od malička a teď je to pro mě "má němčina"," vyzdvihovala potřebnost německého jazyka Denemarková.

Olomoucké hovory (nejen) o němčině se konají vždy v pondělí od sedmnácti hodin v sále Českého rozhlasu Olomouc. Programem pravidelně provází Ingeborg Fialová z katedry germanistiky.

Následující Olomoucké hovory (nejen) o němčině:                                                                                                                              
2.11. Soňa Červená (operní zpěvačka, herečka)
16.11. Milena Černá (předsedkyně Výboru dobré vůle Olgy Havlové) 
30.11. Petr Vronský (šéfdirigent Moravské filharmonie)
14.12. Lucie Ceralová (operní zpěvačka, absolventka germanistiky UP)

Zobrazeno 3091 krát
Naposledy upraveno: čt., 1. únor 2024 22:19
Pro psaní komentářů se přihlaste