so., 25. duben 2020 10:57

Hubbleův dalekohled už 30 let odhaluje tajemství vesmíru

jedná z fotografií pořízená Hubbleovým vesmírným dalekohledem jedná z fotografií pořízená Hubbleovým vesmírným dalekohledem Zdroj: NASA
Je tomu 30 let, co Hubbleův vesmírný dalekohled (HST) opustil zemi na palubě raketoplánu Discovery. Raketoplán s pěti člennou posádkou odstartoval 24. dubna 1990 z Kennedyho vesmírného centra na Floridě. Od té doby přináší snímky vesmíru a také nové poznatky, které lidem pomáhají s jeho chápáním.
Fotografie s některými snímky NASA

Následující den byl dalekohled vypuštěn na orbit, aby objevoval vesmír. Nápad s umístěním dalekohledu mimo Zemi napadl vědce už mezi světovými válkami, provést se to však povedlo až o několik desítek let později.

Plánem bylo postavit dalekohled, který bude možné udržovat a vylepšovat přímo na orbitu, protože to bude levnější než vypouštět nový. V roce 1985 byl dokončený a připravený ke startu. Plán ovšem v roce 1986 překazila havárie raketoplánu Challenger, který několik desítek vteřin po startu explodoval a celá sedmičlenná posádka zahynula. NASA musela raketoplány na dva roky uzemnit, ale získala tak alespoň čas na další úpravy na samotném dalekohledu.

Když se konečně dostal do vesmíru, první snímky byly pro vědce trochu zklamáním. Byly totiž rozmazané, což bylo zapříčiněno špatně vybroušeným hlavním zrcadlem, které má průměr 2,4 metru, kdy odchylka byla zhruba tloušťka lidského vlasu. Zrcadlo ovšem nebylo jedním z dílů, u kterých by se počítalo s výměnou. Vědci proto přišli s možností instalace opravné optiky přímo ve vesmíru. Opravu provedli astronauté v roce 1993 při jedné z misí. Za celou dobu proběhlo pět misí, které měly za úkol údržbu dalekohledu. Poslední byla v roce 2009.

gpn 2002 000064 crop hubble images of m100 before and after repair

Srovnání snímku před a po opravě v roce 1993

Zařízení je pojmenované po americkém astronomovi Edwinu Hubbleovi (1889 – 1953) a jedná se projekt NASA a Evropské vesmírné agentury. HST za celou dobu svého působení učinil více než 1,4 milionu objevů. Vzhledem k tomu že nejsou naplánované žádné další servisní mise, je veškerá údržba zajištována ze Země, tak aby dalekohled vydržel v provozu co nejdéle. Pohybuje se ve výšce 540 km nad Zemí. Oficiální stránka dalekohledu se spoustou informací a fotografií.

Zobrazeno 1003 krát
Naposledy upraveno: so., 25. duben 2020 12:58
Pro psaní komentářů se přihlaste