pá., 25. březen 2022 16:22

I elektronická cigareta dokáže zabíjet

Elektronická cigareta a zdravotní rizika Elektronická cigareta a zdravotní rizika Zdroj: Consumer HealthDay
Mnoho lidí přechází z klasického kouření tabákových výrobků na e-cigarety, a to hlavně kvůli obavám o svoje zdraví, nebo kvůli finanční situaci. Avšak ani pouhé vdechování páry není zcela bezpečné, jak si většina lidí může myslet. Vapeři mohou trpět zvýšeným rizikem infarktu nebo depresí. Na vině jsou náplně do e-cigaret neboli liquidy.

Ve Spojených státech proběhla prozatím nejvíce rozsáhlá studie, která byla provedena na více než 90 tisících Američanech. Výsledky zveřejněné v roce 2019 poukazovaly na zvýšené riziko infarktu u vaperů o značných 34 %, a o citelných 55 % jim hrozí, že se u nich vyskytnou příznaky deprese. Dále pak podle výzkumu mohou kuřáci elektronických cigaret pravděpodobněji dostat mrtvici a častěji trpí vysokým krevním tlakem. V tomto ohledu je ale důležité brát zřetel na věk a zdravotní stav jedince.

Obecně se udává, že náplně do elektronických cigaret obsahují o 99 % méně škodlivých látek než běžná tabáková cigareta. Výzkum Massachusettské univerzity ale ukázal, že aromatické látky obsažené v náplních mohou být zdraví nebezpečné. Podle autorů studie tyto látky snižují životaschopnost buněk a zvyšují riziko zánětu.

„Nikdo neví, co s lidskými plícemi udělá vdechování aerosolizovaného propylenglykolu a glycerinu. Je to experiment. Výsledky uvidíme až po letech. Ochucující látky v potravinách mohou být zachyceny ve střevech, ale není jasné, co se stane, pokud je budeme dlouhodobě vdechovat. Nepochybuji o tom, že vapování je bezpečnější než kouření normálních cigaret. To ale neznamená, že to je bezpečné,“ tvrdí zakladatel Standfordského výzkumu dopadu reklamy na tabák Robert Jackler.

 

Zobrazeno 494 krát
Naposledy upraveno: ne., 27. březen 2022 09:31
Pro psaní komentářů se přihlaste