út., 27. říjen 2015 14:52

Imigrantská krize se dala čekat, říká Káles

Olomouc - Současná imigrantská krize se objevuje ve všech médiích, mluví se o ní ve veřejných institucích, ale i v běžných domácnostech. Podle Josefa Kálese, člena Strany svobodných občanů a tajemníka europoslance, se krize dala očekávat. Česká republika by prý měla zvážit žalobu na Evropskou unii.
Anketa o uprchlících, Olomouc Michal Jeřábek

Jaký bude další postup strany v boji proti kvótám?
Svobodní bohužel nemají své zástupce v českém parlamentu, proto je naší jedinou možností vyzvat vládu k podání žaloby na Evropskou unii (EU) skrze dopisy a média. Petr Mach by se měl rovněž sejít s předsedou vlády Bohuslavem Sobotkou.
Je dle vás na místě referendum či předčasné volby?
Dlouhodobě usilujeme o vyhlášení referenda o vystoupení z EU. Evropská unie je slepou uličkou. Naštěstí je zde alternativa v podobě dobrovolné ekonomické spolupráce, kterou je Evropské společenství volného obchodu. Co se týče předčasných voleb, nejsem jejich příznivcem. Potřebujeme stabilní parlament a vládu, ne neustálé volby. Pokud však vláda není schopná hájit zájmy českých občanů, tak se to může nabízet jako jediná možná cesta z této situace.
Považujete žalobu k Evropskému dvoru za správně řešení, k němuž by se ČR měla připojit?
Česká republika by měla být suverénním státem, měla by o tom, koho přijme na naše území, rozhodovat sama. Žaloba na EU je proto nyní na místě, avšak otázkou je, jestli to má nějaký smysl. Nesmíme se opět podřizovat diktátu zvenčí. Myslím si, že naše historie mnohokrát ukázala, že to nevede k ničemu dobrému.
Dala se podobná krize podle Vás očekávat už v době vzniku Schengenského prostoru?
Schengenský prostor přinesl nesporné výhody. Občané členských zemí mohou bez problémů a zbytečného zdržování volně cestovat po Evropě, i když je nutné říct, že by toho bylo možné dosáhnout i pomocí jednotlivých smluv mezi zeměmi, a ne nutně pouze Schengenem. Vedle výhod jsou tu samozřejmě i nevýhody, jako je sdílení citlivých informací o svých občanech mezi jednotlivými státy nebo právě nejistota v podobě nedodržování úmluv. Očekávat se to dalo.
Myslíte si, že je správné obnovit hranice a hraniční stráže?
Hranice jsou základním prvkem každého státu. Nelze je obnovit, ty zde prostě stále jsou. Na místě je dodržování mezinárodních úmluv a ochrana vnějších hranic Schengenského prostoru. Pokud toho nejsou příslušné státy schopny, nemá smysl, aby Schengen existoval. Je třeba si ale uvědomit, že hraniční stráže nic neřeší. Situaci by možná vyřešil nějaký ostnatý drát, to už tu ale mockrát bylo a věřím, že to nikdo z nás nechce. Naše imigrační politika není špatná, držme se jí proto, neustupujme vnějším tlakům. To je podle mého názoru řešení.

Zobrazeno 2101 krát
Naposledy upraveno: čt., 1. únor 2024 22:20
Pro psaní komentářů se přihlaste