ne., 6. březen 2011 00:15

Japonské jaro v Olomouci

Od pondělí 7.3, vypukne v Olomouci již potřetí festival "Japonské jaro." Pokud se zajímáte o japonskou kulturu nebo si rádi jen tak rozšířujete obzory, měli byste zbystřit. Na programu je toho opravdu hodně - od skládání origami v pěti úrovních obtížnosti, přes módní přehlídku japonských oděvů dneška i minulosti a ochutnávku jídel, až po ukázky bojových umění.

Osobně bych doporučil, přednášku T. Watanabeho o japonských tradicících a svátcích, jako možnost posoudit, jestli jsou japoci vážně tak "zvláštní," jak se o nich občas v západním světě traduje. Třeba se i dozvíme, co znamená tajemné české sousloví , používáné japonskými lektory - "Je mi tma." A k tomu ještě nakonec brněnské Malé divadlo kjógenu s osobitým žánrem tradiční japonské frašky, zařazené r. 2001 na seznam nehmotného světového kulturního dědictví UNESCO.

Jednoduché příběhy ne nepodobné některým našim pohádkám v osobité, originální a pro nás v absolutně nezvyklé formě, mají šanci zaujmout i kohokoliv, kdo se nezajímá ani o Japonsko a ani o divadlo. Když už kvůli ničemu jinému, tak protože je to prostě zábava...

Fotozdroj: http://japonskyklub.cz/images/jaro2011/jaro2011b.jpg

Zobrazeno 2559 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:40
Pro psaní komentářů se přihlaste