st., 15. březen 2023 19:33

Začalo World Baseball Classic 2023. Japonští fanoušci si na zápasy nosí mlýnky na pepř

Shohei Ohtani po odpalu Shohei Ohtani po odpalu Zdroj: Philip Fong/Agence France-Presse — Getty Images
Mlýnek na pepř. Věc, kterou by si na baseballový zápas nevzal asi nikdo z nás. Pro fanoušky japonského baseballového týmu to však není nic neobvyklého. Pomátli se? Je to snad zvyk, kterému jako Středoevropani nemůžeme porozumět? Ani jedno, ani druhé. Autorem tohoto oslavného pohybu je Lars Nootbaar.

Pro někoho to může být překvapující, pro fanoušky amerického baseballového týmu Cardinals však nikoliv. Toto oslavné gesto není totiž žádná novinka. Již v minulosti udělal Nootbaar symbolický pohyb mletí pepře na svého spoluhráče, aby mu tím dodal odvahu a povzbudil jej. V angličtině je to taková slovní hříčka, kdy Nootbaar tím chtěl říct, aby jeho spoluhráč „grind out a few more hits or a few runs“. Ve volném překladu, aby ještě zabojoval a nevzdával to. Mlýnek na pepř se pak v angličtině řekne pepper-grinder. V češtině tato hříčka však nedává příliš smysl.

Gesto nejdříve zaujalo jeho spoluhráče a poté i fanoušky. Nedlouho na to se stalo součástí Nootbaarovy oslavy po odpálení home runu. Mlýnek na pepř se tak stal jeho znakem, fanoušci vyrobili i trička s tímto motivem.

O rozšíření gesta na letošním World Baseball Classic se zasloužil Shohei Ohtani, který po odpálení home runu v zápase proti Číně, zvolil jako formu oslavy právě tento pohyb a poté ukázal na svého spoluhráče Nootbaara, který ačkoliv je narozen v Kalifornii, hraje za Japonsko, protože jeho maminka má japonské kořeny. Na zápase Japonsko-Česko jsme tak mohli vidět tribuny Tokyo Dome plné fanoušků s mlýnky na pepř, kteří při oslavě každého japonského bodu začali pepřit všude kolem sebe.

Česká republika se poprvé v historii probojovala do World Baseball Classic a je součástí skupiny B. Čeští baseballisté mají za sebou již 2 zápasy – výhru nad Čínou (8:5) a prohru s Japonci, světovými jedničkami (2:10). Jako další se utkají s Jižní Koreou a poté s Austrálií.

Zobrazeno 441 krát
Naposledy upraveno: st., 15. březen 2023 22:10
Pro psaní komentářů se přihlaste