ne., 20. říjen 2019 15:45

Jednadvacátý ročník festivalu Designblok opět přílákal milovníky designu a módy

Designblok 2019 Designblok 2019 Zdroj: www.designblok.cz
Praha - Pražské Výstaviště v Holešovicích opět po roce otevřelo své brány milovníkům designu a módy. Už 21. ročník oblíbeného mezinárodního festivalu Designblok probíhal od 17. do 21. října a návštěvníkům nabídl projekty od 348 vystavovatelů.

Letošním ústředním tématem byla Budoucnost. Pořadatelé se tak snažili upozornit na klimatické změny a návštěvníkum představit několik desítek projektů, které se kromě ekologie nebo udržitelné módy zaměřují i na společenské či humanitární problémy. „V období klimatické změny a přelidnění planety si z pohledu našeho oboru, tedy designu, klademe zásadní otázku: Co můžeme udělat, aby lidstvo mělo budoucnost kvalitní? Mohou designéři přispět ke zlepšení světa?“ uvedla ředitelka Designbloku, Jana Zielinski. Tématem budoucnosti se zabývaly i dvě mezinárodní konference, na kterých vystoupila například ředitelka UNICEF Pavla Gomba nebo šéfredaktorka časopisu Vogue CS Andrea Běhounková.

Prostor festivalu byl na samotném výstavišti rozdělen do několika prostorů – Designérie, Openstudia, Superstudia a Art House lapidária. Novinkou letošního ročníku však byly instalace mimo Prahu, za kterými mohli návštěvníci vyrazit do Humpolce nebo do Libčic nad Vltavou.

Designérie se věnovala odkazu budoucím generacím

Ve středu výstaviště se nacházela Designérie. Hlavní tématickou výstavu zde představila návrhářka Lucie Koldová. V této části se návštěvníci mohli vyfotografovat v originálním vesmírném modulu a zároveň obdivovat nejrůznější vynálezy, které usnadňují život obyvatelům vývojových zemí. Koncept chtěl také ukázat, co bychom v tento moment zanechali budoucím generacím. „Z mého pohledu není možná spokojená budoucnost bez řádně využité minulosti." uvedla Lucie Koldová, autorka výstavy.

Soutěž diplomových prací ovládli Češi

Openstudio potěšilo všechny milovníky šperků a designových doplňků. Ten, komu se některý z vystavených produktů zalíbil, si jej mohl přímo na místě zakoupit a odnést domů. Jako již tradičně byla součástí Openstudia také výstava nejlepších evropských diplomových prací. Cenu za tu nejlepší si letos v obou kategoriích odnesli čeští studenti. V modní sekci zvítězila Barbora Procházková, která představila projekt s názvem Sapience. V části produktové si pak cenu za svoji diplomovou práci Metr převzal Matěj Coufal.

Art house letos ve tmě

Podtitul Odyssea letos nesla originální výstava v Art House lapidáriu. K vidění zde bylo devatenáct nejrůznějších objektů, které byly umístěny v zatemněném prostoru, kde celý zážitek ještě doplnil uměle vytvářený vítr.

Mezinárodní festival Designblok se každoročně koná v Praze již od roku 1999. Zakladatelka Jana Zielinski s kolegou Jiřím Mackem se pro založení festivalu inspirovali v italském Milánu konceptem Milan Design Week. Popularita festivalu roste nejen v České republice. Výstavu přijíždí shlédnout milovníci designu a módy i ze zahraničí.

Zobrazeno 1136 krát
Naposledy upraveno: po., 21. říjen 2019 13:26
Pro psaní komentářů se přihlaste