pá., 20. říjen 2023 17:35

Jičínské muzeum se loučí

Jičínské muzeum Jičínské muzeum Zdroj: Pecold, Shutterstock
Jičín - Regionální muzeum a galerie v Jičíně se loučí se svou stálou expozicí a taky s návštěvníky, kterým teď na tři roky uzavře své dveře. Budovu čeká rekonstrukce a bude se pracovat na nové expozici. Galerie, momentálně vystavující díla Martina Mulače, otevřená zůstane i nadále.

V sobotu 14. října se zaměstnanci jičínského muzea slavnostně rozloučili se svou stálou expozicí. Od Integrovaného regionálního operačního programu (IROP), který rozděluje peníze z Evropského fondu pro regionální rozvoj, totiž dostali více než třicet tři miliónů korun. Zároveň něco přispělo i město Jičín, které zámek, kde se muzeum nachází, vlastní. O modernizaci se muzeum snažilo již dříve, v roce 2020 se setkalo s neúspěchem v rámci Norských fondů, minulý rok se štěstí obrátilo.

Část peněz se využije na rekonstrukci, nově přibude například výtah, čímž se muzeum stane bezbariérovým, zbytek se využije na tvorbu nové expozice. S celkovým uzavřením muzea se počítá na tři roky. Výstava obrazů Martina Mulače v galerii však bude fungovat dál.

Možnost rozloučit se dostala i veřejnost
Pro veřejnost byla uspořádána akce Café Muzeum, kde se mohli lidé nejen rozloučit, ale také se občerstvit praženou kávou nebo perníkem ve tvaru hrací kostky, tedy loga muzea. Odpoledne zahájila historička muzea Hana Fajstauerová, která návštěvníky obeznámila s historií muzea sahající až do konce 19. století. Další zaměstnanci pak připomněli, s čím se vlastně celé muzeum loučí.

Hana Macháčková promluvila o barokní obrazárně, která se nejvíce pyšnila obrazem Zvěstování Panny Marie od Karla Škréty, který byl zapůjčen od církve, kam se teď také vrátí. Následně navázala zástupkyně ředitele Petra Zíková s exponáty z přírodovědné sbírky, která se skládá z řad živočichů a rostlin typických pro Jičínsko. Tu pak doplnil Jiří Unger s předměty ze sbírky archeologické, která obsahuje mimo jiné i keltský meč. Celou řeč uzavřel ředitel muzea Michal Babík, který představil, na co nového se návštěvníci můžou těšit a taky tvůrce, kteří se na tom budou podílet. Spisovatelka a ilustrátorka Lucie Seifertová, jejíž práci zná většina českých dětí ze seriálu Dějiny udatného českého národa, navrhne časovou osu, kterou budou návštěvníci údajně následovat pozpátku. Truhlář Oldřich Mašek dá pak návrhu konečnou podobu ze dřeva.

Slovo pak dostala i náměstkyně hejtmana Královéhradeckého kraje a zástupkyně města. Naposledy zahrálo také muzejní loutkové divadélko v provedení Jiřiny Holé a Alžběty Vitvarové. Poslední prohlídka expozice se uskutečnila v pět hodin večer.

O expozici
Expozice je stará více než třicet let. Otevřena byla 25. února 1989, tedy k 41. výročí Vítězného února. Provází návštěvníky přírodou a historií Jičína a jeho okolí. Za dobu své existence samozřejmě prošla pár změnami, největší v roce 2002. Tehdy se změnily některé texty, nejvíce ty o dělnickém hnutí. Hlavně se ale přidaly hravé prvky, jako retušování mincí, hledání tajných místností nebo možnost pocítění některých exponátů na vlastní dotek. Expozice se tak stala interaktivní, muzeum se přejmenovalo na Muzeum hry a obdrželo za to ocenění Gloria musealis.

Zobrazeno 302 krát
Naposledy upraveno: ne., 22. říjen 2023 22:40
Pro psaní komentářů se přihlaste