so., 22. říjen 2016 10:50

Jiřího Bradyho chce vyznamenat rektor Univerzity Palackého. Studenti děkují

Jiří Brady Jiří Brady Zdroj: www.lidovky.cz
Olomouc - Rektor olomoucké Univerzity Palackého Jaroslav Miller navrhl udělit Jiřímu Bradymu vyznamenání univerzity. Rozhodl se tak poté, co Bradyho, který přežil Osvětim, Pražský hrad vyškrtl ze seznamu oceněných. Slavnostní ocenění se mělo konat v pátek 28. října v Den vzniku Československa. „Alespoň bychom zachránili čest České republiky a uctili člověka, jenž pro republiku něco udělal,“ řekl Miller.

„Pokud byl Hradem opravdu vyškrtnut ze seznamu oceněných 28. října z uvedených malicherných příčin, bude Univerzita Palackého v Olomouci poctěna, pokud pan Jiří Brady přijme akademické ocenění z mých rukou,“ vzkázal Miller na svém facebookovém profilu, na který reagovaly stovky lidí, hlavně studentů a bývalých absolventů univerzity. Právě ti v komentářích Millerovi děkují a jsou hrdí na svou alma mater. „Cením si přístupu univerzity. Zneužívání státních vyznamenání k politickým účelům je jedna z věcí, které podrývají důstojnost symbolů a ceremoniálů, které jakýmsi způsobem odrážejí naši státnost,“ zní jeden z komentářů.

Na Česko nikdy nezapomněl
Jiří Brady v roce 1951 emigroval do Kanady, kde přednášel na Torontské univerzitě o holokaustu. Na Česko však nikdy nezapomněl, v roce 1990 například podporoval Lidové noviny. „Uspořádal sbírku, aby mohli koupit nové stroje a svobodná média mohla po revoluci fungovat. To tehdy byla priorita, aby lidé věděli, co se děje,“ řekla v rozhovoru pro aktuálně.cz Bradyho dcera Lara. Pro Jiřího Bradyho, který je vyznamenaný po celém světě, by ocenění univerzity bylo prvním, jaké by v České republice dostal. Toho přitom vyznamenali už v Německu nebo Kanadě. Podle Lary Bradyové by její otec vyznamenání z rukou prezidenta Zemana neměl dostat proto, že se jeho synovec, ministr kultury Daniel Herman, sešel s Dalajlámou.

Jiří Brady se narodil 9. února 1928 v Novém Městě na Moravě do židovské rodiny. V roce 1941 jeho rodiče gestapo zatklo a deportovalo do koncentračních táborů. Bradyho a jeho o tři roky mladší sestru Hanu pak deportovali do Terezína. Jiří Brady jako jediný z celé rodiny přežil Osvětim a Gliwici, kde se mu podařilo během pochodu smrti uprchnout. V roce 1951 emigroval do Kanady, kde přednášel o holokaustu a i nadále podporoval Českou republiku. V Kanadě také napsal knihu popisující tragický osud jeho sestry Hany, která zahynula v plynové komoře, s názvem Hanin kufřík. 

Zobrazeno 2237 krát
Naposledy upraveno: so., 22. říjen 2016 11:53
Pro psaní komentářů se přihlaste