so., 11. listopad 2017 19:00

Kandidáti na prezidenta se střetli v první debatě

Prezidentská debata na Univerzitě Karlově Prezidentská debata na Univerzitě Karlově Zdroj: Ludvík Hradílek, Aktuálně.cz
Praha-Na půdě Univerzity Karlovy (UK) se ve středu uskutečnila první debata kandidátů. Účastilo se jí sedm uchazečů, chyběl však prezident Miloš Zeman. Kandidáti odpovídali na otázky ohledně role prezidenta a jejich postupu při případném zvolení. Shodli se například v negativním názoru na referendum, rozdílné názory měli v pojetí role prezidenta.

Debata kandidátů na prezidenta ČR, pořádaná spolkem Mladí Občané, představila jednotlivé kandidáty, jejich názory a hodnoty. Proběhla na právnické fakultě UK tuto středu, přítomni byli Jiří Drahoš, Michal Horáček, Marek Hilšer, Jiří Hynek, Pavel Fischer, Petr Hennig a Miroslav Topolánek. Prezidenta Miloše Zemana spolek pozval taktéž, ale podle organizátorů se rozhodl odmítnout účast. Mezi diváky bylo mnoho studentů Karlovy univerzity, ale například i Andrej Babiš nebo Tonda Blaník.

Otázky v první půli kladla moderátorka, v druhé půli je uchazečům mohli pokládat posluchači. Jeden z dotazů, u které se názory kandidátů zajímavě lišily, byla „svěřili byste tvorbu vlády Andreji Babišovi i přesto, že při prvním pokusu neuspěl?“ Například Hilšer řekl, že není důvod povolit sestavení vlády někomu, kdo to už jednou nezvládl. Pavel Fischer by oproti tomu jmenoval vítěze voleb, protože se chce držet ústavního rámce, nicméně sledoval by další vývoj. Drahoš by dal vítězi voleb podmínku, že jeho vláda bude mít většinovou podporu ve sněmovně. Topolánek prohlásil, že by byl opatrnější, a pověření by dal tomu, kdo by měl rozumnou podporu systémových stran. Hennig a Hynek oba uvedli, že by pověřili druhou nejsilnější stranu. Zato podle Horáčka by si měl Andrej Babiš získat koaliční partnery tím, že jim ustoupí v některých bodech programu.

Při této příležitosti měli kandidáti také příležitost představit svůj názor na roli prezidenta a čím můžou v této funkci přispět České republice. Jiří Drahoš chce jako prezident respektovat ústavu i jejího ducha. Podle Horáčka by měl prezident mít vizi i sílu ji prosadit, být transparentní a nezávislý. Nadstranickost prezidenta je zásadní i pro Fischera, ale podle něj by prezident zároveň měl mít politický názor. Dále řekl, že prezident by měl být garantem ústavy. Podle Topolánka vidí lidé v prezidentovi „někoho mezi pánem Bohem a tatíčkem Masarykem,“ a tak by měl být schopný jim dávat naději. Jiří Hynek by jako prezident hájil zájmy obyvatel, doslova by „neměl českou vlaječku jen na klopě, ale i v srdci.“ Ideální prezident podle Hanniga dodržuje pravidla a mluví pravdu. Také Hilšer prohlásil, že prezident by měl dodržovat heslo Pravda vítězí a nebýt ničí loutkou.

Celá debata proběhla klidně a bez osobních útoků mezi kandidáty. Občas byl od publika slyšet smích, například když Topolánek parafrázoval výrok Andreje Babiše o účelové kampani. Některé výroky obecenstvo odměnilo potleskem, jako Drahošovo prohlášení, že se za něj Češi nebudou muset stydět. Podle průzkumů má zatím největší podporu nepřítomný Miloš Zeman, ale ve druhém kole by měl vyhrát Jiří Drahoš s většinou 54 %.

Zobrazeno 2208 krát
Naposledy upraveno: po., 13. listopad 2017 10:54
Pro psaní komentářů se přihlaste