čt., 17. říjen 2019 14:03

Katalánsko protestuje proti trestům pro bývalé politiky

Demonstrace v Barceloně Demonstrace v Barceloně Zdroj: commons.wikimedia.org
Barcelona – V katalánské metropoli se znovu protestovalo. Vyjádřit nesouhlas s rozsudkem španělského soudu, který poslal do vězení katalánské politiky souzené kvůli referendu o nezávislost Katalánska přišlo téměř devět tisíc lidí. Demonstrace budou pokračovat. 
{cz/zMc8d{/cz/zMc8dremote}{/cz/zMc8d{/cz/zMc8dremote}remote}{/cz/zMc8d{/cz/zMc8dremote}{/cz/zMc8d{/cz/zMc8dremote}remote}remote}{/cz/zMc8d{/cz/zMc8dremote}{/cz/zMc8d{/cz/zMc8dremote}remote}{/cz/zMc8d{/cz/zMc8dremote}{/cz/zMc8d{/cz/zMc8dremote}remote}remote}remote}{/cz/zMc8d{/cz/zMc8dremote}{/cz/zMc8d{/cz/zMc8dremote}remote}{/cz/zMc8d{/cz/zMc8dremote}{/cz/zMc8d{/cz/zMc8dremote}remote}remote}{/cz/zMc8d{/cz/zMc8dremote}{/cz/zMc8d{/cz/zMc8dremote}remote}{/cz/zMc8d{/cz/zMc8dremote}{/cz/zMc8d{/cz/zMc8dremote}remote}remote}remote}remote}remote}{cz/zMc8d{/cz/zMc8dremote}{/cz/zMc8d{/cz/zMc8dremote}remote}{/cz/zMc8d{/cz/zMc8dremote}{/cz/zMc8d{/cz/zMc8dremote}remote}remote}{/cz/zMc8d{/cz/zMc8dremote}{/cz/zMc8d{/cz/zMc8dremote}remote}{/cz/zMc8d{/cz/zMc8dremote}{/cz/zMc8d{/cz/zMc8dremote}remote}remote}remote}remote}{cz/zMc8d{/cz/zMc8dremote}{/cz/zMc8d{/cz/zMc8dremote}remote}{/cz/zMc8d{/cz/zMc8dremote}{/cz/zMc8d{/cz/zMc8dremote}remote}remote}remote}{cz/zMc8d{/cz/zMc8dremote}{/cz/zMc8d{/cz/zMc8dremote}remote}remote}{cz/zMc8d{/cz/zMc8dremote}remote}{cz/zMc8dremote}https://1url.cz/zMc8d{/cz/zMc8dremote}{/cz/zMc8d{/cz/zMc8dremote}remote}{/cz/zMc8d{/cz/zMc8dremote}{/cz/zMc8d{/cz/zMc8dremote}remote}remote}{/cz/zMc8d{/cz/zMc8dremote}{/cz/zMc8d{/cz/zMc8dremote}remote}{/cz/zMc8d{/cz/zMc8dremote}{/cz/zMc8d{/cz/zMc8dremote}remote}remote}remote}{/cz/zMc8d{/cz/zMc8dremote}{/cz/zMc8d{/cz/zMc8dremote}remote}{/cz/zMc8d{/cz/zMc8dremote}{/cz/zMc8d{/cz/zMc8dremote}remote}remote}{/cz/zMc8d{/cz/zMc8dremote}{/cz/zMc8d{/cz/zMc8dremote}remote}{/cz/zMc8d{/cz/zMc8dremote}{/cz/zMc8d{/cz/zMc8dremote}remote}remote}remote}remote}{/cz/zMc8d{/cz/zMc8dremote}{/cz/zMc8d{/cz/zMc8dremote}remote}{/cz/zMc8d{/cz/zMc8dremote}{/cz/zMc8d{/cz/zMc8dremote}remote}remote}{/cz/zMc8d{/cz/zMc8dremote}{/cz/zMc8d{/cz/zMc8dremote}remote}{/cz/zMc8d{/cz/zMc8dremote}{/cz/zMc8d{/cz/zMc8dremote}remote}remote}remote}{/cz/zMc8d{/cz/zMc8dremote}{/cz/zMc8d{/cz/zMc8dremote}remote}{/cz/zMc8d{/cz/zMc8dremote}{/cz/zMc8d{/cz/zMc8dremote}remote}remote}{/cz/zMc8d{/cz/zMc8dremote}{/cz/zMc8d{/cz/zMc8dremote}remote}{/cz/zMc8d{/cz/zMc8dremote}{/cz/zMc8d{/cz/zMc8dremote}remote}remote}remote}remote}remote}

Kolaps v dopravě i mimo ni způsobilo rozhodnutí španělského soudu ve věci neústavního referenda z roku 2017. Velký počet protestujících ochromil barcelonské letiště El Prat kde bylo zpožděno nejméně sto letů. Demonstranti v několika městech blokovali i silnice, nádraží a železnice.

Bývalý katalánský vicepremiér Oriol Junqueras dostal trest nejvyšší (třináct let), a to za zneužití veřejných fondů na uspořádání referenda o nezávislosti. Další tresty se pohybovaly od 9 do dvanácti letlet. Bývalá šéfka katalánského parlamentu byla odsouzena k jedenácti letům a šesti měsícům. U šéfa katalánské levice bude však Soudní dvůr Evropské unie řešit, zda nemá imunitu europoslance, neboť byl do této funkce na jaře tohoto roku zvolen.

Prokuratura požadovala vyšší tresty, ale nesetkala se s úspěchem. K plusu se přičetlo odsouzeným i to, že o nezávislost regionu neusilovali silou a nepodněcovali protestující k násilí. Odvolání mohou odsouzení podat k ústavnímu a poté k Evropskému soudu pro lidská práva.

Protesty budou pokračovat

Při střetech s policií bylo zraněno více než sto lidí. Vetšina demonstrantů protestuje v Barceloně, ale i v Tarragoně nebo v Gironě.

https://1url.cz/zMc8d (twitter.com/CataloniaHelp1)

Nemocnice a zdravotnické úřady hlásí, že šest lidí bylo údajně zraněno gumovými projektily během střetů na letišti. Katalánský regionální parlament používání těchto prostředků v roce 2014 zakázal kvůli kampani a nesouhlasu, který byl veden obětmi, avšak gumové projektily jsou stále španělskou policií používány.

V Gironě se shromáždilo zhruba šest tisíc demonstrantů a nepředpokládá se, že protesty přestanou. Policie obsadila nejdůležitější dopravní uzly a uzavřela vstup do Parc de la Citadella, který sousedí s katalánskou parlamentní budovou v Barceloně. Katalánská fotbalová asociace odvolala všechna utkání a akce spojené s fotbalem, odsoudila rozsudky a vyzvala k řešení nynějšího stavu.

2392825556 e420b65d51

„Barbarství“, píše o rozsudcích Puigdemont

Takto označil vynesené verdikty bývalý předseda katalánské vlády, Carles Puigdemont, který je od října roku 2017 na útěku před španělskou justicí. Přebývá v Belgii, ale španělské soudy usilují o soud s ním.

„Celkem 100 let vězení. Barbarství. Jsme dnes více než kdy jindy na vaší straně a s vašimi rodinami. Je třeba reagovat jako nikdy předtím. Pro budoucnost našich dětí. Pro demokracii. Pro Evropu. Pro Katalánsko,“ napsal v reakci na rozsudky na twitteru Puigdemont.

https://1url.cz/rMc8T (twitter.com/KRLS)

 K rozsudku se vyjádřil i fotbalový klub F.C Barcelona

Ve oficiální zprávě klubu se ve zkratce píše, že katalánská krize se musí vyřešit politickým dialogem a odsouzení není řešení. Volá po nenásilné řešení konfliktu a v neposlední řadě také soucítí s rodinami odsouzených.

https://1url.cz/OMc84 (twitter.com/FCBarcelona)

Verdikt a situace v Katalánsku tak zřejmě ovlivní i předčasné volby do španělského parlamentu, které se konají 10. listopadu.

 

 

Stáhnout přílohy:
Zobrazeno 1140 krát
Naposledy upraveno: po., 21. říjen 2019 12:14
Pro psaní komentářů se přihlaste