út., 26. duben 2022 11:37

Každý má svůj příběh: protiatomový kryt veřejnosti odkrývá příběhy 20. století

Protiatomový kryt v Bezručových sadech odkrývá příběhy 20. století Protiatomový kryt v Bezručových sadech odkrývá příběhy 20. století Zdroj: Institut Paměti národa
Olomouc – Bývalý kryt z poloviny 50. let minulého století v Bezručových sadech oživila audiovizuální výstava Odkryté příběhy 20. století institutu Paměti národa. Expozice je přístupná veřejnosti již od 22. března 2022, a to až do konce června. Návštěvníky při prohlídce doprovází dobové fotografie a hlasy pamětníků, kteří pochází z Olomouckého kraje.

Do podzemních prostor protiatomového krytu v centru Olomouce umístila Paměť národa výstavu odkrývající příběhy 20. století. První návštěvníky kryt přivítal již 22. března 2022. Do samotného interiéru se pořadatelé snažili zasahovat co nejméně - zůstala původní vzuchotechnika, protitlaková komora i rezervoáry na pitnou vodu.

Expozice představuje pět mimořádně zajímavých osudů obyvatel Olomouckého kraje. O svůj příběh se podělili političtí vězňové Marie Susedková a Antonín Huvar, sudetská Němka Erika Bednářová, Jiří Fišer, který byl jako dítě spolu se svým dvojčetem v Osvětimi vystaven pokusům Josefa Mengeleho a nechybí ani osud Tomáše Hradílka, signatáře Charty 77.

V malých telefonních ústřednách se lidé s příběhy pamětníků mohou seznámit i v soukromí za těžkým závěsem, kde si zároveň pod dobovou lampičkou přečtou jejich složku, úřední zápisy, ale i osobní korespondenci.

Jedna z místností slouží jako promítací plocha pro dvě desítky velkoformátových projekcí archivních fotografií, které jsou obohacené originálním zvukem. Diváci tak zažijí v přímém přenosu příjezd Wehrmachtu do Olomouce, ale i revoluční rok 1989.

Olomoucká expozice v Bezručových sadech je pro veřejnost přístupná ve středy, pátky a víkendy od 14 do 18 hodin a potrvá až do konce června. Výstava s prohlídkou zabere přibližně 60 minut.

Zobrazeno 314 krát
Naposledy upraveno: čt., 28. duben 2022 16:26
Pro psaní komentářů se přihlaste