út., 8. prosinec 2015 16:59

Korunovační klenoty jsou v Olomouci na dosah

Olomouc - Vlastivědné muzeum v Olomouci odstartovalo jedinečnou výstavu věnovanou době krále Karla IV. Pro návštěvníky muzea je připraven největší unikát v republice - přesné kopie českých korunovačních klenotů.

Výstavu s názvem "České korunovační klenoty na dosah" je možné navštívit od 4. prosince. Olomoucké Vlastivědné muzeum tak připomíná výročí narození Karla IV. Příští rok tomu bude už 700 let, co se v Praze na Starém Městě rozezněl křik prvního syna Jana Lucemburského a Elišky Přemyslovny, dědičky českého státu. Do víru velkých příprav tak významné události se olomoucké muzeum jako první v republice zapojilo se svou výstavou, instalovanou ve výstavním sále sv. Kláry. "Expozice přibližuje nejen život a dílo jednoho z nejvýznamnějších panovníků středověké Evropy, ale také epochu lucemburské vlády na Olomoucku - počínaje rokem 1310, kdy na český trůn nastoupil Jan Lucemburský, až do začátku husitských válek," nastínil obsah výstavy její kurátor Lukáš Hlubek.

Výstavní sál, tematicky rozdělený do šesti oblastí, pojmul více než 200 nejrůznějších exponátů, které pocházejí především z území Olomouckého kraje. V jednotlivých oddílech návštěvníci najdou dobové zbraně, šperky, hračky, mince, řemeslné nástroje a další zajímavé artefakty. "Exponáty kromě Vlastivědného muzea v Olomouci zapůjčilo i dalších osm sbírkotvorných institucí. Domníváme se, že taková kolekce nálezů dosud nebyla v Olomouci prezentována," uvedl Hlubek.

Olomoucká výstava se snaží nejen přiblížit klíčové momenty Karla IV., ale také prezentovat jeho nehynoucí dílo, jako Univerzita Karlova, Nové Město pražské nebo hrad Karlštejn. Vrcholným exponátem celé výstavy je soubor královských klenotů, které vyrobili manželé Cepkovi společně s proslulým turnovským zlatníkem Jiřím Urbanem. Ten kromě jiného realizoval i šperky pro anglickou královnu Alžbětu II. K vidění je věrná kopie svatováclavské koruny zhotovené v roce 1348 a žezlo s jablkem z 16. století. "Královské žezlo s jablkem nechal vyrobit na zakázku císař Ferdinand I. roku 1533 augsburským zlatníkem Hansem Hallerem, protože středověké originály se nezachovaly," upřesnil Hlubek.

Na výstavě "České korunovační klenoty na dosah" je také připravena řada interaktivních prvků. Například fotokoutek v podobě trůnního sálu, mluvící meč či možnost ražby vlastní mince. Výstavu je otevřená i během vánočních svátků, a to až do 21. února 2016. Probíhá denně, kromě pondělí, od devíti do sedmnácti hodin. Vstupné je 100 Kč na osobu, studenti zaplatí o šedesát korun méně.

Zobrazeno 2565 krát
Naposledy upraveno: út., 5. březen 2024 16:34
Pro psaní komentářů se přihlaste