×

Varování

JUser: :_load: Nelze nahrát uživatele s ID: 1542
čt., 10. prosinec 2015 16:22

Olomoucké kino láká na krátkometrážní filmy

Olomouc – Premiere Cinemas v Olomouci promítá výběr nejlépe hodnocených krátkometrážních filmů z celé Evropy. Projekt, v rámci kterého se třetí prosincovou středu filmy objeví na plátně kina, nese název iShorts. Vstupenka na celou akci stojí 60 korun. Filmový večer začíná půl hodiny po sedmé večer.

Během večera diváci uvidí přehled výběru toho nejlepšího z krátkých filmů, co se v Evropě za rok 2014 a 2015 urodilo. Průměrná délka filmu nepřesahuje 15 minut. Jedinou výjimkou je Kung Fury se stopáží 30 minut. Film představuje osobité švédské pojetí kung-fu a Adolfa Hitlera. V Olomouci se bude promítat jako poslední. "Kung Fury se stal už určitým fenoménem v oblasti krátkých filmu, ale já osobně dávám palec filmu Over," uvedl zakladatel projektu iShorts Petr Horák.

Před akční kung-fu film umístili pořadatelé snímek s názvem The Runner z dílny španělského režiséra Josého Luise Montesina. Příběh zaujme realistickým zpracováním a připomíná, co všechno se v životě člověk může změnit. O změně vypráví i německý snímek Dissonance.

Mezi snímky najdeme i zdařilé výtvory z dílen dánsko-finských a britských. Jedná se o snímky Listen a Over. Název Listen trochu prozrazuje motiv filmu. Problematiku společenských norem a složitosti mezikulturní komunikace ukazuje na příběhu ženy v burce, která se nachází na policejní stanici a společně s tlumočníkem se snaží vysvětlit, co se stalo. Ovšem dojít k porozumění není tak jednoduché, jak by se mohlo zdát. Britové přispěli filmem Over. Podobně jako u Listen i zde jméno filmu napovídá divákovi, o čem snímek bude. Začíná místem činu a k němu se dokola vrací z jiných pohledů, až postupně složí obraz ze střepů.

Výjimka mezi filmy otvírá celý večer. Německé Symbolic Threats zastupují jako jediné kategorii dokumentárních filmů. Nabízejí alternativní pohled na umění. Diskutují o poezii jako o možné hrozbě pro kulturní společnost. Snaží se prostřednictvím myšlenek obsažených v novinových zprávách vyjádřit postoj široké veřejnosti na rozdílný výklad v otázkách umění kapitulace. Inspirováno událostí na Brooklynském mostě v New Yorku, kde někdo vyměnil státní vlajky za bílé. Celý projekt se snaží ukázat krátké filmy široké veřejnosti a vzbudit její zájem o ně. "Dost často se v nich ukazuje, co tvůrci dovedou, když mají volnější ruku a nejsou omezováni finančními a dalšími tlaky, jako u celovečerních filmů," dodává Petr Horák.

Zobrazeno 1913 krát
Naposledy upraveno: út., 5. březen 2024 16:59

Pro psaní komentářů se přihlaste