pá., 8. listopad 2019 18:19

Užívání tabákových výrobků pravděpodobně zvyšuje vznik depresí a schizofrenie

Kouření má dopad na psychické zdraví Kouření má dopad na psychické zdraví Zdroj: Pixabay
Velká Británie - Výzkum vědců z univerzity v Bristolu dokládá, že užívání tabákových výrobků pravděpodobně ovlivňuje nejen fyzické, ale i duševní zdraví. 

Tým výzkumníků vedených vědci z univerzity v Bristolu ve Velké Británii dokázal, že kouření může mít negativní dopad na psychické zdraví. Již déle je známo, že užívání tabákových výrobků se častěji vyskytuje u osob, které mají nejrůznější psychické poruchy, zejména pak schizofrenii a deprese. Vědci ale nebyli schopni jistě potvrdit, co je vlastně přičinou a co následkem. Tedy zda závislost způsobuje psychické choroby a nebo choroby vyvolávají touhu po tabáku.

Lidé s mentálnimi poruchami jsou často přehlíženi, když se snažíme snižovat závislost na kouření. A to vede ke vzniku nerovnosti," uvedla vedoucí výzkumu Robyn Wootinová. Experti se totiž doposud více nezabývali kouřením tabákových výrobků u psychicky nemocných lidí, což se ukázalo jako chyba. Vědci ve svém výzkumu použili data 462 690 kouřících Evropanů, které nashromáždila UK Biobank. Použili metodu, která zkoumá změny v genomu, takzvaná mendelovská radomizace. Výzkum prokázal, že užívání tabáku zvyšuje pravděpodobnost vzniku schizofrenie i deprese. Naše práce ukazuje, že bychom se měli za každou cenu snažit zabránit tomu, aby lidé s kouřením vůbec začali a naopak podporovat ty, kdo s tím chtějí skončit," dodala Robyn Wootinová. Také současně platí, že lidé trpící nějakou z těchto chorob bývají kuřáky častěji. 

Tato studie není první, která upozornila na negativní dopady užívání tabákových výrobků na psychické zdraví. Již před rokem totiž stejný tým vědců publikoval v časopise British Journal of Psychiatry výzkum, který za pomoci stejné metody dokládá, že konzumace výrobků z tabáku zvyšuje také pravděpodobnost vzniku bipolární poruchy. 

Ročně zemře na kouření více než sedm milionů lidí, ale na pozoru by se měli mít i nekuřáci. Až skoro jeden milion úmrtí je způsoben nepřímým vystavením cigaretovému kouři, který obsahuje přes 250 škodlivých a více než 50 karcinogenních látek.

Zobrazeno 1102 krát
Naposledy upraveno: čt., 14. listopad 2019 21:38
Pro psaní komentářů se přihlaste