út., 14. březen 2017 17:40

Na 18. ročníku festivalu Jeden svět se spolupráce stane uměním

Mezinárodní filmový festival zaměřený na lidská práva Mezinárodní filmový festival zaměřený na lidská práva Zdroj: www.jedensvet.cz
Olomouc - Již v pondělí 27. března se olomouckým obyvatelům otevře 18. ročník festivalu Jeden svět, který potrvá až do soboty 1. dubna. Projekce budou probíhat v Kině Metropol a Muzeu umění. Jedná se o mezinárodní přehlídku dokumentárních filmů pojednávajících o lidských právech, která má připomenout hodnotu spolupráce a vzájemného sdílení. Tento rok navštíví celkem 33 měst České republiky a Brusel, do festivalové skupiny přibydou Semily.

Jeden svět Olomouc letos slaví svou dospělost a spolupráci, která se stala předním tématem osmnáctého ročníku a prostupuje celým festivalovým programem. Pořadatelé představí 17 filmů, které budou ukazovat, jak kooperace má, nebo nemá vypadat. „Spolupráce je především vzájemná komunikace a sdílení. Zvykli jsme si, že slovo sdílet znamená rychle poslat dál příspěvek na FB, který jsme si ani pořádně nepřečetli. Vraťme se k původnímu smyslu slova sdílení. Znamená to dělit se, být ochoten sám sobě něco upřít a zvažovat důsledky své volby pro ostatní,“ prohlašuje ředitelka festivalu Jeden svět Hana Kulhánková. „Spolupráce není samozřejmost. Je to schopnost, které se postupně učíme. V poslední době se ale spolupráce stala uměním a ovládá ji jen málokdo," dodává. Pořádající zavádí novou soutěžní kategorii zaměřující se na českou kinematografii, porota bude složena se zahraničních zástupců zahraničních filmových festivalů, což má být motivací k zařazování českých snímků do jejich festivalového programu. Dokumentární přehlídku zahájí satira Škádlení Goliáše, lékaře opouštějícího svou profesi s touhou stát se tvůrcem satirického pořadu. Diváky oblíbený snímek Normální autistický film ukáže vhled do života dětí trpících autismem, dokument Rozehraj své město nahlíží na videohry jako na nástroj pro rozvoj měst a Tichý hněv Inuitů skrývá kritiku evropské legislativy proti zabíjení tuleňů, která dopomáhá k zániku původní kultury Inuitů. Festival uzavře snímek Iránský rave vyprávějící o dvou íránských DJů, kteří se potýkají s problémy tamního cenzurního systému. To je však jen zlomek celého projektu, návštěvníci se mohou těšit i na doprovodný program a řadu zajímavých hostů, kteří budou diskuzovat na dané téma. Obyčejné vstupné je 80 korun, pro studenty a seniory 60 korun.

Program je přístupný i nevidomým a neslyšícím

Jeden svět je dnes považovaný za největší dokumentární filmový festival na světě, jehož hlavním námětem jsou lidská práva. Zabývá se také politickými kauzami, sociálními otázkami, životním stylem a prostředím i rozvojovými a současnými tématy společnosti. Vznikl roku 1999 a v roce 2007 získal čestné uznání UNESCO za výchovu k lidským právům. Kromě samotného promítání filmů umožňuje po každé projekci diskuse a debaty s režiséry, hlavními hrdiny, lidskoprávními aktivisty i českými experty. Nejen, že promítá pro základní školy a nabízí krátké film pro rodiče s dětmi, ale také zpřístupňuje program nevidomým a slabozrakým, neslyšícím a nedoslýchavým, lidem se sníženou nehybností a s mentálním postižením.

Organizátorem je společnost Člověk v tísni, která vznikla v roce 1992 v okruhu zahraničních válečných novinářů a zpravodajů, kterým nestačili informace a začali do bitevních míst přivážet pomoc. Tato společnost se postupně vyvinula jako profesionální humanitární organizace s cílem pomáhat v krizových oblastech a podporovat dodržování lidských práv ve světě, stala se tak jednou z největších neziskových organizací ve střední Evropě.

Zobrazeno 1604 krát
Naposledy upraveno: út., 14. březen 2017 21:49
Pro psaní komentářů se přihlaste