čt., 24. listopad 2022 22:16

Letošní CVVZ a návštěva Kovyho

Přednáška na téma motivace Přednáška na téma motivace Zdroj: Nikola Stará
Letošní Celostátní vzájemná výměna zkušeností, neboli CVVZ proběhla ve dnech 11.-13. listopadu ve městě Skuteč. Program přímo praskal ve švech různými přednáškami, semináři a lekcemi. Účastnící si vyzkoušeli velké množství aktivit od kreativních a výtvarných přes vědomostní až po pohybové. Nechyběla ani návštěva youtubera Karla Kováře alias Kovyho a jeho přednáška o strachu, motivaci a stanovení cílů.

CVVZ je nezisková akce snažící se vytvořit prostor, kde mohou pracovníci s dětmi a mládeží sdílet své zájmy, rady a zkušenosti. Letošní ročník jsme mohli navštívit v malém městě v okrese Chrudim s názvem Skuteč. Vzhledem k tomu že se celá akce zabývá hlavně zážitkovou pedagogikou, tak nemůžeme čekat, že by se program skládal pouze z přednášek a pasivního učení. Důraz se klade na seberozvoj ve všech směrech.

Během tohoto víkendu se účastníci mohli zapojit do diskusí ve kterých se zabývali například sestavením rozpočtu pro dětský tábor. Proběhla také diskuse na téma duševního zdraví a jak podpořit blízkého, který tímto druhem nemoci trpí.

Další složkou programu byly workshopy, které nabídly témata jako trénink improvizace, výroba lapače snů, focení nočních fotek, tvorbu vlastního oddílového či táborového časopisu, anebo třeba trénink vrhání nožem. Semináře přinesly neméně zajímavá témata. O komunikaci s dětmi, tvorbě táborových programů nebo o výpravách do zimní krajiny.
Objevilo se mnoho zajímavých pohybových aktivit. Účastníci si mohli vyzkoušet sebeobranu, otužování v rybníce, ale také skotské tance nebo lasování.

Přestože se většina účastníků zabývá vymyšlením a realizováním her pro druhé, nechyběla zde možnost si nějaké ty hry vyzkoušet na vlastní kůži. Připravena byla zážitková hra na motivy R.U.R. Tradičně v programu nechyběly ani exkurze do okolí. Návštěvou byla poctěna například záchranná stanice Pasíčka nebo hrad Rychmburk.

Jednou z nejvíce očekávaných aktivit byla přednáška s názvem Strach, smysl a motivace od Karla Kováře, známého na sociálních sítích jako Kovy. Vysvětloval, jak neztratit v dnešní rychlé době motivaci a jak můžeme využít svůj strach k dosáhnutí našich cílů. Odkryl posluchačům svou téměř sedmiletou zkušenost jako influencer na sociálních sítích, nechyběla ani následná debata a zodpovězení dotazů.

Ačkoliv má město Skuteč pouze pět tisíc obyvatel, mohlo pro letošní CVVZ nabídnout sportovní halu, kulturní dům, gymnázium i dvě základní školy. Všechny poskytnuté prostory byly plně využity 512 účastníky a 80 lektory. Místo konání CVVZ se každým rokem mění, vybírá se pomocí výběrového řízení z navrhovaných kandidátů. V minulém roce se tato akce konala v Holešově. V roce 2020 se ale z důvodu pandemie konala online.

Zobrazeno 461 krát
Naposledy upraveno: ne., 27. listopad 2022 18:43
Pro psaní komentářů se přihlaste