čt., 21. únor 2019 19:05

Letošním Brit Awards dominovala skupina The 1975

The 1975 The 1975 Zdroj: Wikimedia commons
Londýn - Středeční udílení 39. ročníku prestižních ocenění se konalo v Londýnské O2 aréně. Celý ceremoniál zahájil Hugh Jackman písní z filmu Největší showman a večerem pak diváky prováděl komik Jack Whitehall.

 Brit Awards 2019 ovládla indie popová skupina The 1975. Čtyři mladíci z Manchesteru si odnesli hned dvě sošky. Proměnili totiž obě své nominace, V kategorii Nejlepší britská kapela a Nejlepší britské album, kterým se stala jejich loňská deska A Brief Inquiry into Online Relationships. Ta je oblíbená mezi kritiky z celého světa.

Ve dvou kategoriích zvítězil i DJ Calvin Harris, který získal titul Nejlepší producent, a navíc společně se zpěvačkou Dua Lipa ovládl kategorii Nejlepší singl s písní One kiss. Nejlepším britským zpěvákem se stal George Ezra, nejlepší zpěvačkou sólistka Jorja Smith. Skotský folk-popový zpěvák Tom Walker získal ocenění Objev roku.

Populárního Eda Sheerana porota ocenila za Britský globální úspěch. Již podruhé sošku Brit Awards získala dívčí skupina Little Mix, letos za videoklip k písni Woman Like Me, na které spolupracovali s americkou raperkou Nicki Minaj. Cenu kritiků si ze slavnostního večera odnesl písničkář Sam Fender.

Ocenění nezískávají pouze britští umělci. Porotci každoročně vybírají také nejlepší hudebníky ze zahraničí. Letošními oceněnými jsou kanadský raper Drake a popová zpěvačka z USA Ariana Grande. Zahraniční skupinou roku se stalo duo The Carters, tedy manželé Beyoncé a Jay-Z. Nikdo z výše zmíněných zahraničních vítězů se předávání nezúčastnil. Výjimkou byla americká zpěvačka P!nk, která živě zazpívala, a převzala si cenu za mimořádný přínos hudbě.

Letošní ročník Brit Awards byl zajímavý i tím, že se udělované křišťálové sošky vyráběly v České republice. Pořadatelé je objednali u české společnosti Lasvit v Desné na Liberecku, která spojila své síly s architektem sirem Davidem Adjayem. Skláři vyráběli sošky technikou, kdy se do roztaveného skla vhodí brambora, ta poté shoří a ve sklovině zůstanou bublinky. „Tato technika se používá ve sklárnách po staletí. Díky ní je teď každá trofej Brit Awards 2019 jedinečná,“ uvedl ředitel britské pobočky Lasvitu Roman Žákovský.

Zobrazeno 1249 krát
Naposledy upraveno: pá., 22. únor 2019 01:55
Pro psaní komentářů se přihlaste