po., 18. duben 2016 13:01

Liška Bystrouška opět střeží hukvaldskou oboru

HUKVALDY - Liška Bystrouška, symbol české hudební klasiky a hlavně rodiště Leoše Janáčka, Hukvald, je opět na svém čestném místě. V pátek 8. 4. starosta obce Hukvaldy odhalil novou sochu památníku slavného českého skladatele. Liška se tak vrátila téměř po roce, kdy ji z obory odcizil neznámý pachatel.

 

Ihned po zmizení sochy minulý rok v květnu vedení obce rozhodlo, že se liška do obory vrátí. Opavsko – ostravské biskupství, obec Hukvaldy i rychaltická farnost se dohodly na tom, že se socha lišky Bystroušky vrátí v původní podobě a z původního materiálu na opuštěný kámen, kde stála od roku 1962. Obnova památníku se však setkala s komplikací, jelikož u příbuzných autora památníku akademického sochaře Karla Vávry, který jej vytvořil v roce 1962, se našel jen sádrový odlitek pamětní desky. Jediným podkladem pro obnovu lišky Bystroušky byly fotografie, které se podařilo sesbírat od místních obyvatel a dalších fotografů.

Biskupství se proto obrátilo na akademického sochaře Adama Krhánka z firmy MCAE Systems v Kuřimi, specializující se na 3D technologie.

„K přípravě modelu v počítači jsem měl k dispozici třicet snímků z různých pohledů. Přímo v hukvaldské oboře jsme si naskenovali kámen, na kterém liška stála. V počítači pak z těchto podkladů vznikl 3D model,“ popisuje přípravu na počítačovou sochařinu pro internetový deník Ostravan.cz. 

Finální model poskládaný ze 12 dílů zrealizovala 3D tiskárna. Sochař poté jednotlivé díly složil a detaily doladil pomocí šedivé plastelíny. „S plastelínou je to již klasická sochařina. Mohu na ní dotvářet detaily podle zvětšených fotografií. Každý snímek, který přesně zachytil původní podobu lišky, mi pomáhá přiblížit se co nejvíce originálu,“ dodal Krhánek.

Věrné zachycení výrazu lišky byl pro sochaře opravdový oříšek. Málo návštěvníků obory si fotilo sochu z různých stran nebo úhlů. Nejvíce fotek bylo zaměřeno na tlapky a čenich, které lidé po letech vyhladili do zlatavé barvy. Podle staré pověsti pohlazení lišky přináší štěstí.

Po měsících konzultování a příprav vznikla sádrová forma, která dále putovala na slévárnu. Pod bronzovou sochou i pamětní deskou se podepsal Ateliér uměleckého lití kovu Waller-Matějíček. Hrubý odlitek čekalo ještě patinování a jiné povrchové úpravy, aby byla nová socha věrnou podobou odcizené lišky. Náklady na novou sochu i lepší zabezpečení obory uhradila pojišťovna. 

Zobrazeno 2364 krát
Naposledy upraveno: so., 23. březen 2024 13:45
Pro psaní komentářů se přihlaste