st., 27. duben 2016 08:11

Ministr Ťok nesouhlasí s rozhodnutím ČD zaplatit Škodě Transport

ČR - Vedení Českých drah (ČD) odsouhlasilo zaplacení zbývajících 753 milionů korun firmě Škoda Transport za spornou zakázku na nákup lokomotiv. Doplatí tak celkovou sumu stanovenou Rozhodčím soudem, která činí 1,2 miliardy. Ministr dopravy Dan Ťok s tímto rozhodnutím nesouhlasí a je připravený pomoci Českým drahám vymáhat peníze zpět.

Ministr dopravy celou situaci označil za skandální. „Rozumím tomu, že nález Rozhodčího soudu je pravomocný a kvůli nabíhajícímu úroku z prodlení nechtějí České dráhy prohlubovat ztrátu a ohrožovat svůj rating, nicméně trvám na tom, že není vykonatelný a podle mého názoru se mohlo počkat,“ uvedl Ťok.

České dráhy sice částku uhradily, soud ale nekončí. Podle mluvčího ČD Radka Joklíka se jedná pouze o předcházení nebezpečí škod na vlastním majetku. Přestože je verdikt Rozhodčího soudu sporný, formálně pohledávka na úhradu škod existuje a ČD ho respektují. „Pokud se rozhodčí nález zruší, o čemž jsou České dráhy pevně přesvědčené, budou požadovat vrácení zaplacené částky v plné výši zpět, a to i případnou soudní cestou,“ sdělil dále Joklík. Celou kauzu nyní projednává Obvodní soud pro Prahu 1.

Spor se týká zakázky ČD z roku 2003 o výrobě dvou desítek lokomotiv, na kterou podnik vypsal veřejnou soutěž. Na jejím základě Škoda Transport uzavřela smlouvu a kupní cena se stanovila na více než 2,6 miliard korun. Škoda Transport se následně podle smlouvy začala domáhat úhrady dlužné části kupní ceny. To ale ČD odmítly jako nedůvodný nárok. K vymáhané částce se poté přidaly i smluvní pokuty a úroky z prodlení. Částka se během sporů navíc navýšila o soudní výlohy a přesáhla hodnotu miliardy korun.

Zobrazeno 1919 krát
Naposledy upraveno: so., 23. březen 2024 13:31
Pro psaní komentářů se přihlaste