so., 23. říjen 2021 21:40

Minulý týden se v Praze konal festival světel - Signal

Jednou z instalací bylo ,,The wind" –⁠ promítání na kostel sv. Cyrila a Metoděje na Karlínském náměstí Jednou z instalací bylo ,,The wind" –⁠ promítání na kostel sv. Cyrila a Metoděje na Karlínském náměstí Zdroj: Federica Fiore
Po roční pauze kvůli koronavirové pandemii se do pražských ulic vrátil festival digitální a kreativní kultury jménem Signal. V návaznosti na události minulého roku se průběh festivalu nesl v duchu návratu člověka k přírodě a připomenutí aktuální environmentální krize. Festival se konal od 14. – 17. 10. a bylo na něm možné vidět celou řadu audiovizuálních děl, od promítání na historické budovy hlavního města až po umělou inteligenci.

Tento rok byl festival rozdělen do 4 možných pěších tras, a to konkrétně – v Karlíně, Holešovicích a na Starém městě, z nichž každá z nich mohla nabídnout návštěvníkům díla od českých i zahraničních umělců, kteří se na tuto událost dlouho připravovali. Součástí festivalu bylo patnáct instalací ve veřejném prostoru a šest instalací v rozšířené realitě.

 Celá trasa i se zastávkami a popisem každé instalace byla tentokrát znázorněna v doprovodné aplikaci festivalu, která nabídla řadu organizačních vylepšení, a hlavně obohatila zážitek z festivalu novými funkcemi. Aplikaci bylo možné na daných místech spojit s instalacemi pomocí nascanování Signal AR značek, které se nacházely na panelech umístěných organizátory akce. Díky tomu mohli návštěvníci například "rozpohybovat" obrazy a otestovat instalace v rozšířené realitě.

 Většinová část festivalu byla jako každoročně volně přístupná veřejnosti bez nutnosti zakoupení vstupenek. Výjimkou byly instalace, které se nacházely ve vnitřních prostorách, jako například v Průmyslovém paláci na Výstavišti v Holešovicích. Zde se například konal desetiminutový audiovizuální snímek s názvem Superar, který vznikl v barcelonském studiu Onionlab, které se zaměřuje mimo jiné na laserové instalace, VR a design. Hlavním tématem tohoto projektu bylo zapojení veřejnosti do otázky přírodních katastrof, se kterými se na naší planetě potýkáme. „Čas na změnu totiž nastal právě teď“ - uvádějí autoři v popisu samotné události. Součástí snímku byla tematická hudba, která dokázala návštěvníkům znázornit vážnost problému a bodová světla, která dodávala dílu další rozměr. Celý snímek bylo možné sledovat pouze s 3D brýlemi, které prohlubovaly intenzitu efektů.

Vedle toho se na Výstavišti promítalo ještě dílo Impakt od českého umělce Lukáše Dřevjaného, které sklidilo velký úspěch. Dále bylo možné v Planetáriu Výstaviště sledovat skrze virtuální realitu rozšířené fotografie plánů vývoje celého areálu v horizontu příštích pěti let.

Další významnou zajímavostí bylo promítání světel na kostel sv. Cyrila a Metoděje na Karlínském náměstí s názvem The Wind od německého umělce Weltraumgrafika, či instalace na Staroměstském náměstí v podobě dvou obrovských kostek, na kterých se promítaly konkrétní katastrofické environmentální události, které se staly v posledních dekádách. Celý festival byl na zastávkách vždy popsán na panelech v češtině i angličtině, což přilákalo spoustu cizinců.

 Další informace ohledně festivalu najdete zde.

 

 

Zobrazeno 630 krát
Naposledy upraveno: ne., 24. říjen 2021 19:57
Pro psaní komentářů se přihlaste